Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2009-07-09 KLOCKAN 11:23

Tyvärr så kan vi inte ge hästarna dom bästa förutsättningarna för ett ultimalt bra hästliv, tyvärr kan vi inte låta dom få utlopp för alla sina naturliga beteenden och behov och låta dom följa sina instinkter i alla lägen, vi kan inte alltid låta dom beta i 18 tim/dygn eller röra sig fritt 2-3 mil/dag. Vi måste ex.vis träna bort flyktinstinkten för att kunna rida på dom. Tyvärr måste vi oftast spika fast en järnsko på hoven som gör att hoven blir för trång,får dålig blodcirkulation, får vibrationsskador och frysskador. Vi är fullt medvetna om allt detta, men vi gör det ändå för vi vill kunna använda våra hästar. Det är därför vi har dom.
P.g.a. att vi håller hästarna instängda på små utrymmen (oftast 3x3 m mer än halva dygnet) så blir hovarna inte tillräckligt starka utan kräver skor eller lång rehabiltering under bästa betingelser.
Men en sak som vi KAN göra, det allra BÄSTA vi kan göra, är att hämta in kunskap från olika håll och försöka göra det så bra som det går och som vårt sunda förnuft råder oss att göra.
Det gjorde vi i tisdags. Vi bjöd hit Lena Hultman som går en omfattande hovutbildning, där man enligt Strasser (tysk vetrinär som vigt sitt liv åt att forska på hovar) lär sig hur man kan få hovbenet markparallellt och därmed få en frisk hov, som minimerar många typer av skador i ben och hov.


Det blev en mycket intressant kväll. Vi var 22 st som engagerat insöp men även ifrågasatte under 4 timmars tid. Diskussionerna var på slutet heta och mycket givande.
Vi är enormt tacksamma för att Lena ville dela med sig av sina hittills förvärvade kunskaper. Vi hoppas hon vill komma tillbaka många fler gånger.
För min del blev det många AHA-upplevekser men även många "vatten-på-min-kvarn" -upplevelser. Med ett livslångt hästliv får man ett visst djuröga, man förstår och ser en hel del sammanhang, som man tyvärr förtränger mest p.g.a gamla traditioner.( Djurögat är nog det jag litar mest på, med forskning och statistik kan man som bekant bevisa nästan vad som helst.)

Lena hade med sig en hel del intressanta hjälpmedel. Det mest illustrativa var hovens alla ben i ett pussel. (från hennes egen häst) På bilden försöker Pia o Lena stapla pusselbitarna på varandra för att demonstrera hur viktigt det är med rätta vinklar.

Även en smart uppfinning i plast visade på hur hoven beter sig vid belastning.

Många olika typer av boots, hjälpmedel man kan ha om man väljer att hålla hästen barfota. Under ex.vis rehabilitering av hovar, vid långritter eller vid extra hård och torr mark, eller om man vill kunna brodda på vintern. Vissa boots gick att brodda. Fördelen är ju då att hästen går barfota nästan hela dygnet, får starka hovar och kan inte skada varandra lika mycket i hagarna.
Vid tävling får man oftast inte rida oskodd. Ett sätt är att sko oftare så trakten inte hinner växa upp för högt och ge hovbenet fel vinkel.
Under mina år med turridning tyckte jag det var skönt med skor på hästarna. Men å andra sidan så slet dom ut skorna på 4 veckor så dom hann aldrig få för höga klackar, samt dom var oskodda under halva året då dom vilade.
Huu va det regnar !! Fördelen är att jag inte behöver köra vatten till min 29 flockar utan kan sitta inne och blogga. Kan man förresten kalla en hage med EN häst för en flock? Just nu går det EN häst i 8 olika hagar, TVÅ hästar i 7 olika hagar o.s.v.. Än så länge har vi i alla fall inte kommit upp i 86 olika hagar. (hästskorna är boven i dramat till många av dom här uppdelningarna. Man är rädd för sparkskador, om hästen snart ska tävla, besiktas eller gå på nån viktig kurs).

AV LENA M
KOMMENTARER (11)
2009-07-29 KLOCKAN 10:29 SKREV HANNA:
En sådan sko köper jag direkt! Har faktiskt sett, på en amerikansk hemsida, en person som uppfunnit en flexibel och rörlig hästsko. Så utvecklingen är kanske påväg framåt - vi får hoppas det. // Hanna
2009-07-28 KLOCKAN 15:07 SKREV LENA MANNERHEIM:
Carro, sitt inte och vänta utan ta tag i det och uppfinn själv. Helst en gummi som glider lite på marken,tack, den får inte vara sträv att det blir tvärstopp när hästen sätter ner benet med snubbling som följd.
Den dagen jordbruksverket sätter stopp för spikandet i hästhovar och förbjuder det, attans va snabb utvecklingen kommer att vara, med ljusets hastighet kommer dom att hitta på nåt väldigt bra, tiden har ju stått stilla i flera hundra år. Allt annat utvecklas men inte hästskorna. Dags för handling.
2009-07-27 KLOCKAN 16:00 SKREV CAROLINE:
Det var en intressant informationskväll som Lena bjöd på, och jag tycker att det är bra att man blir insatt i de mängder alternativ som finns att välja på. Vare sig det är skor eller ej, sadlar eller bett. Men kanske en bit på vägen mot bättre välbefinnande av våra ridhästar.. Men vad jag förstår är denna metod långt ifrån smärtfri för många hästar. Hästar är ju unika varelser, där den ena hästen skiljer sig från den andra. Ska vi då förutsätta att metoden passar alla? För det gör den inte..men kanske för vissa. Utan kunskap om alla dessa förutsättningar som behövs för att metoden ska fungera samt hästens hov och benkvallite mm. Anser jag att det är lika illa att rekomendera att prova sig fram med bekosnad av en häst som får jätte ont i sina fötter...men alla gör som dom vill..Själv väntar jag med spänning på att någon ska komma på en självhäftande, sviktande, hovanpasad, smärtfri, gummisula.....eller nått liknande /Carro
2009-07-27 KLOCKAN 12:25 SKREV HANNA:
En medveten och lyhörd ryttare med insikt och kunskap, balans och mjukhet och som "förstör" sin häst så lite som möjligt är väl det vi strävar efter? Oavsett skor eller ej. Om vi ska anpassa oss till hästens naturliga levnadsförhållanden borde vi inte lägga på en sadel och rida - det om något är ju helt onaturligt för hästen. Den är egentligen inte alls byggd för det. Eller "stänga in" den innanför ett begränsat område. Men då skulle ridsporten dö ut. Visst är hästen fantastisk på att anpassa sig, både vad gäller sadel och bett, skor och att stå på stall - tur är väl det. Det är minst sagt ett intressant ämne att ta del av. Och tack Lena för att du tog hit Lena och fick igång denna diskussion. Men vi måste nog överväga ordentligt vad som är minst plågsamt för hästen när den ofrivilligt får ca 50-80 kilos tyngd på ryggen? Men innan dess får den traditionella järnskon duga. Och tack o lov för att det finns forskning och medvetna ryttare! Soliga hälsningar från Gotland.
2009-07-23 KLOCKAN 13:24 SKREV LENA MANNERHEIM:
Tack för alla kommentarer ! Måste komma med en själv. Människan är ett konstigt djur. På medeltiden eller när 17 det var, tänkte man att det kanske går att spika fast järnbeslag på hovarna, sen dess har vi gjort exakt likadant, inte ändrat på nåt, trots att vi idag har värmekameror och röntgenutrustning och kan se vad som händer i hovarna och trots att det idag finns bra alternativ till järn. Som bara blir bättre och bättre.
Detta kallas tradition. Av samma anledning som dom fortfarande kastar ut levande getter från kyrktorn i Spanien och sticker mängder av spjut i tjurar för att reta dom, tills dom blött så mycket att dom inte orkar försvara sig längre, allt enligt traditionen. Men vi är inte bättre i Sverige, vi kastrerar tusentals grisar utan bedövning och vi spikar järnskor på hästarnas fötter. Varenda utbildad hovslagare vet precis vad det ställer till med men vi gör det ändå.
Jag vet - jag gör det också. Men jag har börjat grubbla och tänka till.
2009-07-23 KLOCKAN 10:42 SKREV TINA S:
Bra skrivet Tesan! Man ska inte svälja allt med hull och hår som man hör.
Det är ägaren själv till hästen som är ansvarig för hästens hovar. Vi kan aldrig skylla på någon hovslagare eller "Strasser-nisse" om det blir fel med hästens hovar. Hästägaren är skyldig(!) att kolla upp den som fixar med hästens hovar. Därför är det viktigt som hästägare att läsa på om hovar! Kolla allt och fastna inte på EN metod. Blandning är bra! Barfota är bra om hästen klarar det. Finns ingen hovslagare som skulle tvinga på hästen skor om den inte behövde det.
När jag rider in unghästar börjar jag alltid barfota och kör så länge det går. Men ingen av dom jag haft har klarat en längre period då jag rider mycket på hårda vägar. Hovarna har slitits ner till icke försvarsbar längd och detta i längden skulle orsakat smärta hos hästen jag rider. Därav har jag tillslut slagit på skor på dessa unghästar så dom ska fortsätta våga ta ut steget. Men jag ger dom alltid en chans att gå barfota så länge som det går!
Det finns dom som verkligen sväljt "Strasser-metoden" med hull och hår och gått in för detta. Men jag har inte sett trevliga resultat. Hästarna trippar på tårna och vågar inte ta ut steget. Detta borde resultera i stel kropp och en ömfotad häst. Detta för att hästägaren själv ska börja fila på hovarna. Efter en 2-dagars kurs?! Absurt! Jag säger bara UTBILDNING! Hästägaren måste utbilda sig! Läs på om allt ni kommer över så ni kan ge eran häst ett underbart liv! Överlåt så viktiga saker som verkning eller skoning till en som är väl utbildad och har många års erfarenhet inom sitt yrke och har bra meriter.

Sluttesen: Läs på och utbilda er!

MVH/ Tina S
2009-07-21 KLOCKAN 07:07 SKREV LENA HULTMAN:
Om någon skulle vara intresserad att gå en basic kurs,( 2 dagar teori, 1 dags praktisk hov verkning på kadaverhovar) så finns chansen den 21-23 aug i sala. Gå in på www.hovvardsforbundet.org och anmäl er! En mycket komplett häst kurs! mvh Lena Hultman ( jag tror även att det blir en i växjö i okt)
2009-07-12 KLOCKAN 12:44 SKREV LENA HULTMAN:
Hej, Lena här,givetvis kan man rida på dessa barfota hästar som är Strasser verkade, annars skulle det vara onödigt att ha denna kunskap, alla vill ju använda sina hästar. Kursen som jag går har jag bara har börjat nosat på. Jag började i feb och skall vara färdig okt. 2010. sedan behövs det givetvis erfarenhet.
Varje häst är olik den andra och har olika förutsättningar. Vi tittar givetvis på varje individ, hur den ser ut. Men för att se om hovbenet ligger markparallet har vi givetvis ett verktyg annars fick vi gissa oss till det och det vore förödande. Då kanske hästarna går med för höga, uppskjutna trakter och hovbenet börjar tippa. Dessa hästar skulle ej behövas rehabiliteras om de hade blivit verkade i rätt vinkel (även med skor). Men man skall veta har en häst varit skodd en lång tid så tar det givet vis lång tid att förändra tillbaka den i rätt hovform och vinklar så att de sliter hoven rätt. Vi människor har muskler och nerver hela vägen ner till fötterna som ger signaler om vi har ont.
Om våra fötter har "somnat" har vi svårt att gå direkt. För hästen är det annorlunda. Musklerna på benet slutar vid knät. Dessa muskler är inte beroende av circulationen inne i hoven för att visa smärta och hästen kan röra sig ok. Men i o m skon bedövar hovens nerver, circulation, stötdämpning så kan hästen röra sig utan att visa smärta. Hovbenet kan t o m tippa (på en skodd häst) några grader utan att hästen visar smärta men när man tar av skon, kommer så småningom nerverna tillbaka och rapporterar: skador i hoven!!!!! förorsakade av trång sko. Men hur länge......
Vissa klarar hela livet, andra visar att de ej mår bra och då kanske man måste försöka förändra något. Men allt det här upp till hästägaren. Det är den som måste bestämma om sin häst och ingen annan och försöka ge hästen de bästa förutsättningar.
Jag har själv haft mina hästar skodda för att jag trodde att man måste. Nu tänker jag annorlunda och har lärt mig mer kunskap och förstår nu varför mina hästar har reagerat på olika saker, varför de har flytt, svårt att böja sig i ena varvet osv. Hästar är underbara, vackra varelser, tänk om de kunde prata och tala om för oss vad vi kan göra det bättre för dem. Ha en skön sommar och rör på era hästar så mycket det är möjligt. MVH Lena
2009-07-11 KLOCKAN 10:24 SKREV LENA:
Bra med kommentarer i ämnet! Strasser berör verkligen människor åt båda hållen. Det ser man inte minst på dom milslånga forum som finns på nätet som behandlar hennes lära. Hon berör starkt för att hon står upp för sin forkning och vågar gå emot alla konventioner och traditioner
Det som verkligen är bra med kurser/föreläsningar överhuvudtaget är ju att man alltid kan ta till sig dom bästa bitarna, alltid hitta några verkliga guldkorn. När jag la ihop 2+2+2 från mina 50 år med daglig kontakt med hästar + guldkornen från i tisdags kom jag att känna en mycket starkare trygghet i mina föraningar, många saker föll till slut på plats.
Strasser (som antagligen har blivit ganska hårdhudad av all kritik) delar med sig av ett verktyg som man kan använda om man har tid, råd och tålamod. Annars kan man köra på som vanligt
Hennes övertygelse kommer naturligtvis av alla positiva resultat hon uppnått när hon rehabiliterat hästar som varit utdömda.
Viktigt att det finns vetrinärer som hon, som går in för det här med hovar, som är så primärt för hela hästens välbefinnande. Vanlig vetrinärutbodning lär endast innefatta 8 timmar hovlära.
2009-07-09 KLOCKAN 16:55 SKREV TESAN:
Det var en mycket lärorik kväll på många sätt.Det är alltid roligt att se människor som brinner för det dom tro på.Jag tror absolut att barfota är bra för hästen men jag tror inte på strassermetoden.Det sades inte att den utvecklades för att rehabilitera deformerade hovar och trasiga ben.Hur dom hästarna fungerar nu har jag inte hittat.Om hovbenet är parallelt med marken så kan i princip inget gå fel har jag väldigt svårt att tro på.När frågor som om det fanns forskning på ridna strasserverkade hästar och hur dom klarar vikten från ryttaren var svaret nej.Forskningen är på vilda hästar från början.Hur resultatet på ridna hästar blir vet ingen än.Om man tar skoningen där vi vet fördelar och nackdelar.Det finns många år med studier om skador och slitage.Ställ det mot strasser som endast har 30 år med studier.Det jag reagerade mest på är att dom inte anpassar verkningen efter individen.Det är en mall som det verkas efter.Ingen häst är den andre lik.Det finns dom som "sitter" på rumpan när dom föds och så finns det dom som är framtunga,självklart finns det dom mittimellan.Dom framtunga behöver ibland hjälp med att korta tårna för att få en snabbare överrullning.På så sätt sparar man både kotor och knän.En framtung häst går tillslut sönder i kotor och knän.Det är ett faktum.Att hjäjpa sånna hästar var inget som gjordes med strasser för om hovbenet är parallelt så får du inte det problemet.Jag tyckte också att det lät jätte bra.Men sen när dom får frågor dom inte kan svara på så tycker jag att det är nått skumt.Dom svarena kanske finns senare men det känndes som hon inte var beredd på frågor utan bara det som sades.Det kom upp att häståldern försämras och att det beror på hovar.Hästarn ben går sönder pga felbelastning,felridning,dålig avel och givetvis fel skoning/verkning.Åldern miskar också för att hästarna rids in tidigare,tävlar svårare klasser tidigare,dom ställs i box och små hagar för att dom är värdefulla.Allt spelar in.Jag tror inte att en strasserverkad häst skulle klara sig bättre under dom förhållanden.För du måste ha hela konseptet.Alla hästar skulle må bra av att gå ute i stora hagar och mer naturligt.Ad skulle hända om "vanligt skodda" hästar gick i stora hagar och lite mer naturligt.Är det strasserverkningen som hjälper hästarna eller det dom ändrade förhållandena?Alla olika metoder vare sig det är ridning,skoning/verkning,uppstallning eller lösdrift allt har fördelar och nackdelar.Med strasser har inte nackdelarna visat sig än.Förhoppningsvis blir det inga.Då finns det nått som verkligen fungerar och som är bra för hästen.Det vet vi ännu inte.Stasser har fungerat på många hästar medans andra aldrig lär sig gå barfota.Många tycker att det fungerar jätte bra,andra att det är djurplågeri.Det finns så mycket mer än det som sades på kvällen.Ta reda på så mycket som bara går både bra och dåligt.Det finns alltid förespråkare och motståndare.Alla måste göra vad som känns bäst för sin häst.Det här är lite av det som startade efter tisdagkväll i mitt huvud.
2009-07-09 KLOCKAN 14:27 SKREV HELENA:
Hej, Tack för en mycket givande kurs! Jag ser fram emot fler kvällar!
För att man ska kunna prova att låta sin häst gå barfota så gäller det ju att man själv lär sig verka, om jag förstod rätt, det kräver ju en fortsättning.... Vilket jag ser fram emot! Anmäler mig direkt!
SKRIV KOMMENTAR!
Kommentar:
Namn (obligatorisk):
Epost (obligatorisk, kommer ej visas på sajten):
Blogg/Hemsida:
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.