Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2008-07-01 KLOCKAN 09:59

Jag har all respekt för veterinärens jobb och speciellt för veterinären i frågas skicklighet. Men ibland verkar det som om dom, p.g.a. att dom bara ser det som går fel, inte tänker på alla tusentals fall när det går bra.
En moderkaka som inte ville komma ut i tid enligt expertisen (7 timmar), då blir man stressad. Man vet att hästen måste röra på sig ordentligt, oroa sig för fölet och att fölet ska dia ordentligt ,för att efterbörden skall krystas ut. Därför ordinerar man box (stillastående) och longering utan föl var fjärde timma.
När hästen går i flocken måste den oroa sig, vakta mot dom övriga, valla fölet bort från farligheter i princip vara igång hela tiden, vilket gör att efterbörden släpper inom ett dygn i 99,9 % av fallen.
Litar vi inte på naturen utan börjar gräva i hästen blir det ofelbart infektion och penecillinkur som följd.
Kanske har jag haft oförskämd tur genom åren, men under mina 40 år med föl varje år, ibland 7-8 st/år, har jag aldrig behövt behandla för en moderkaka som inte släppt. Ibland har det tagit upp mot 24 timmar, men naturen har alltid skött det snyggt.
Naturen är helt fantastisk och individens förmåga till självläkning likaså.
Hafdis efterbörd kom kl 2 på natten, efter longering var 4:e timme och en spruta. Veterinären var klok nog att inte gå in och gräva utan snurrade och drog i det som hängde ut, för att se hur hårt den satt. Hafdis klarar sig nog därför utan infektion.
Läser man i "läkarboken" tror man naturligtvis att stoet ska få feber, infektion och förlossningsfång bara det har gått 7 timmar och inget kommit.
På morgonen ville Jenny släppa tillbaka sitt ledarsto till flocken men fick rådet att det var alldeles för farligt, det kunde bli jakt och fölet kunde ju inte trådar och ström och man måste ju ha koll på förlossningsfång och dylikt.
Stackars dom andra fölen vars mödrar inte hade försenad moderkaksavgång, dom går där bland alla farligheter.
Naturligtvis är hagen jättefarlig för alla föl, diken, staket, stenar gropar dessutom kan dom springa för fort så dom bryter nåt av sina sköra ben, det har hänt, men risker man måste ta för att få en frisk och stark individ.
Veterinärerna är förlåtna, dom ser bara olyckorna, vem skulle inte bli stressad då ??

AV LENA M
KOMMENTARER (1)
2008-07-03 KLOCKAN 15:17 SKREV JOANNA NIEZNAJ:
håller med fullständig! man kan ju undra hur de stackars vildhästarna klarade sig egentligen..
Blogg/hemsida: http://snaelilja.se
SKRIV KOMMENTAR!
Kommentar:
Namn (obligatorisk):
Epost (obligatorisk, kommer ej visas på sajten):
Blogg/Hemsida:
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.