Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2010-12-25 KLOCKAN 21:21

Eftersom mina gamla principer, att hästar måste röra sig framåt samtidigt som dom äter (stäppdjur som dom är ), har fått ge vika för min egen bekvämlighet eller för fyrhjulingens oförmåfa att ta sig fram i 80 cm snö, så har jag börjat frossa i HÄCKAR. Sex häckar hittills utprovade, egentligen blir det sju om man räknar med mina gamla trähäckar för timotejfröhalm som dom tidigare haft tillgång till i hagarna.1.) Rund stålrörshäck. Den stabilaste som ger minst spill utanför, men man befarar ju att dom skulle kunna frysa fast med tungan vid -30, eller få in ett ben i häcken och inte hinna få loss benet om dom måste flytta sig blixtsnabbt,för att det kommer en dominant dj....l och kräver det.

2.)Trälåda för fyrkantsbal. Blir en del spill men håller ändå ihop balen så att den inte sprids ut och kissas ner.


3.) Fyrkantig stålrörshäck som inte är tät nertill vilket gör att ganska mycket dras ut. Risk att frysa fast med tungan eller att inte hinna få ut huvud och hals vid blixtsnabb förflyttning.

4.) Låg stålring. Mycket spill men ganska ofarlig och fyller en viss funktion med att hålla ihop en rundbal.

5.) Bur till kasserad vattentank. Fungerar bra till liten flock på 3-4 hästar, som behöver äta långsamt (slowfeeding), om man har ett lock upptill så att dom tvingas äta genom gallret. Problemet är att man måste skrapa fram maten till gallret varje dag. Gör man det konformat i botten för att slippa detta så får det plats alldeles för lite.

6.) Låta plastbalen fungera som häck genom att bara skära upp ett litet hål upptill. Ganska bra metod, nästan hela balen äts upp innan den rämnar och trampas ut. Stor nackdel att man inte vet hur balen ser ut undertill, om det finns mögel.


7.) Mina gamla hemsnickrade fyrkantiga trähäckar för fröhalm. Trevligare än en stålrörshäck men inte lika hållbar, då dom gärna äter på själva häcken samt att dom ruttnar efter några år ute i leran.

Väldigt, väldigt bekvämt med fri tillgång i häckar , men det går åt en tredjedel mer foder, hästarna blir tjocka och metoden går bara att använda då det är rent och fruset på marken. Vid plusgrader blir det snabbt upptrampat och lervälling och maten som hamnar utanför går till spillo.

Nästa steg blir att hitta ett jättestort nät av kraftig hampa. Som ett jättestort hönät fast med lite mindre rutor så att dom får jobba för att få fram stråna och således vara sysselsatta längre tid utan att bli lika tjocka.

Nackdelar med häck-fodring:
1) För mycket stillastående (risk för förstoppning)
2) Stor foderåtgång
3) Tjocka hästar
Fördelar
1) Bekvämt
2) Hästarna dricker mycket mer vatten när dom inte går med nosen i snön hela tiden utan står med nosen i en bal. Kan ses som en nackdel eftersom jag då får ägna mer tid till vattenkörning men är definitivt en fördel då risken för uttorkning och därmed förstoppning minskar. Urinet har fått bättre färg.
3) Vattnet hålls öppet av hästarna själva, i dom stora flockarna, då dom ofta går till baljorna.
Baljorna ska stå nära fodret så att dom går dit oftare (hinner inte frysa). Istället får dom vandra ganska långt för att komma till ligghall och saltsten, så lite motion får dom.

AV LENA M
KOMMENTARER (2)
2011-01-01 KLOCKAN 15:15 SKREV LENA:
jag tycker nog snarare att det går åt andra hållet, att dom äter upp balen ännu snabbare för varje gång. Spänner ut magarna. Men nånstans finns det ju en gräns när dom inte får i sig mer, som på sommaren då dom betar 24 timmar/dygn (åtminstone 19 timmar), då blir dom ju jättefeta, det är väl samma sak nu. Men bekvämt är det :-)
2011-01-01 KLOCKAN 11:09 SKREV JOANNA:
Är du helt säker på att de äter mer?
Efter bra några dagar på fri tillgång så började våra, både flickor och pojkar, att äta lika mycket och vissa dagar mindre än tidigare och dom är jätte fina i hullen. Men så klart, våra äter hö.
SKRIV KOMMENTAR!
Kommentar:
Namn (obligatorisk):
Epost (obligatorisk, kommer ej visas på sajten):
Blogg/Hemsida:
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.