Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2009-01-17 KLOCKAN 19:28

Nej, ödet vill inte att Lysir ska flytta. Lysir hade precis hittat henne, (eller var det hon som hittade honom, nåt var det) en mysig tjej som var villig att ge honom allt, och som trodde att hon funnit en riktig livskompis.
Allt fungerade perfekt, kemin, provridningen och vetrinärbesiktningen helt utan anmärkning, med böjprover och longerprover.
Den blivande ägaren var i full gång med att ringa runt för att hitta den perfekta bekväma lastbilen som skulle ta honom till Göteborg. Han skulle slippa stå i ett litet släp hela vägen.
Nu var det bara en liten detalj kvar - nämligen spattröntgen.
Eftersom jag aldrig har låtit spattröntga nån häst och inte tillhandahåller det vid försäljning, så beslutade köparen sig för att resa upp till Gäverstad, köra Lysir till spattröntgen i Norrköping, köra hem honom igen till Gäverstad sedan åka hem till Göteborg igen och fortsätta att ringa till hästransportörer.
Det hela föll på sin orimlighet. Så omöjlig kunde jag ju inte vara utan kände att jag måste göra ett undantag. Kunde inte låta henne sitta och åka så många mil i onödan (man måste ju tänka på miljön om inte annat).

Röntgen var bokad till kl 11 igår (fredag).Eftersom vi inte hittat vinterhjulen till transporten och eftersom Lysir aldrig åkt transport, så bestämde vi oss för att ta riktigt god tid på oss.
Vi backade till transporten till stalldörren. Min transport har ju ingen bom eller mellanvägg eftersom jag alltid kör hästarna lösa. Då kan dom ställa sig med baken mot färdriktingen, som dom tydligen tycker är bekvämast. Alla hästar ställer sig ju automatiskt så. Han hade inget emot att gå in i den nya inbjudande boxen, eftersom han inte visste att han skulle hamna mitt i en jordbävningszon, att hela världen skulle börja skaka.
Värre torde det ju bli till hemvägen antog vi, eftersom han då visste vad som väntade.
Nu var det inte det som var problemet, han klev in lika snällt när han skulle hem, trots att det inte fanns nån dörr att backa till.
Nej problemet var, att vi åkte dit med en kärnfrisk häst, son till min första hingst Lysingur, som är känd för sina mycket starka ben, men vi åkte hem med en häst med röntgenplåtar i bagaget, som visade på spattförändringar i höger bak.
Nu vet man ju att man kan se dessa förändringar eller "skuggningar" på ett stort antal islandshästar, dom flesta kommer aldrig att utveckla spatt. Vetrinären sa att Lysir var symmetrisk och fin bak, vilket visade på att han inte haft ont eller varit halt.
Hon sa också att man kunde skicka plåtarna till Uppsala för expertbedömning för 900 kronor. Men man kunde däremot inte åka dit med honom för vidare utredning. Dom tar inte emot hästar, som inte visar någon hälta eller sjukdomstillstånd, för vidare utredning.
Hon ansåg själv att man inte borde leta fel på hästar med hjälp av röntgen, om dom aldrig visat några symtom. Det går tydligen alltid att hitta defekter, om man röntgar och letar.
Hur som helst var jag tvungen att ringa och göra köparen besviken. Vi drog igång hela apparaten, för att hon skulle kunna känna sig 100 % trygg, och det kunde hon ju inte göra nu.
För mig kommer han ju alltid att vara samma häst, men för en köpare skulle det ju vara ett stort orosmoln. Vid varje felsteg eller vid varje problem som uppstod i samband med samling och träning skulle blicken ofrånkmligt glida ner till höger bakben.
När han föddes döpte jag honom till Lysir eftersom han var min sista Lysinguravkomma och lovade mig själv att aldrig sälja honom.

Nu har ödet gjort att jag kan hålla det löftet till mig själv.

AV LENA M
KOMMENTARER (1)
2009-01-21 KLOCKAN 21:20 SKREV CATARINA SONNERUP:
så väl... skrivet...från hon som fortfarande sörjer....han e ju en sådan fin häst....Catarina
SKRIV KOMMENTAR!
Kommentar:
Namn (obligatorisk):
Epost (obligatorisk, kommer ej visas på sajten):
Blogg/Hemsida:
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.