Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2009-12-18 KLOCKAN 16:47

Igår visste man att det skulle bli extra tufft att serva alla hästar, både ute- och innehästar.
Man rustade sig till tänderna för att möta snö"stormen", vet inte om 15 sek.meter räknas som storm men det känns verkligen så.
Åtta minusgrader och snö som piskade från alla håll, mest från nordost, en ovanlig vind för att vara Gäverstad.
Till att börja med 22 baljor att isa av, varav hälften är extra hårdfrusna( p.g.a. dom hagarna som är tomma nattetid ). Utehästarna har ju chans att röra om lite då och då i sina baljor. Men tack gode gud för mina gula isolertunnor. I år bytte vi inte ut dom blå sommartunnorna till dom gula isolertunnorna förrän i mitten av december.
Sommartunnorna fryser från alla håll och blir ganska fort bottenfrusna, efter en natt med 10-15 minusgrader går det inte att få hål med några medel. Isolertunnorna fryser däremot bara på ytan och får ett islock som man lätt kan knacka hål på och lyfta bort med sina brandmansvantar.
Isolertunnorna och brandmansvantarna mina allra bästa vänner på vintern. Men jag ska inte glömma 4-hjulingen, den tog sig fram i snöstormen till alla hagarna med den tunga balen bakom. (Även om den förra som blev stulen tog sig fram ännu lite bättre. Den hade djupare räfflor på däcken och kunde segdra på lågvarv.)

Men att jobbet är enformigt och tråkigt kan man inte beklaga sig över.
Idag var vädret raka motsatsen, ljuvligare dag att vara ute och fodra i kan man väl knappast önska sig. Synd bara att dagarna är så korta när himlen är blå och solen så efterlängtad.
Bara två dagar kvar sen är det midvintersolståndet och dagarna blir längre och längre.
Klockan är 17, solen är borta och termometern har sjunkit till 13,4 minus , huuu. Misstänker att det blir riktigt kallt inatt.

Imorgon ska vi leda hem dom sista tre hästarna från hingsthagen på andra sidan (kanalen), hoppas vädret står oss bi. Skönt ska det bli, att slippa hålla den vägen farbar hela vintern.

AV LENA M
KOMMENTARER (2)
2009-12-18 KLOCKAN 18:32 SKREV HANNES:
-13,4 °C! burr!
2009-12-18 KLOCKAN 17:25 SKREV ANNA SUNDELIUS:
Heja på! Tänk alla ihärdiga hästmänniskor som kämpar på med skötsel av sina hästar. Det är beundrans värt. Känner så väl igen mig i det du skriver. Hur vinter- och istiden kan ställa till bekymmer när det är som kallast. Tack för att du tar hand om mina hästar./ Anna
Blogg/hemsida: http://annsu.blogg.se
SKRIV KOMMENTAR!
Kommentar:
Namn (obligatorisk):
Epost (obligatorisk, kommer ej visas på sajten):
Blogg/Hemsida:
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.