Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2011-10-25 KLOCKAN 21:55

Den 12 och 13 november kommer Rob Raine att hålla en steg 3 - kurs på Gäverstad. Detta är en välgörenhetsaktivitet och behållningen från kursen (Robs arvode) kommer att gå till att rädda föl, läs mer om detta nedan.

REACH OUT & AND GIVE BACK
DU KAN RÄDDA EN HÄSTS LIV

För andra året i rad ordnar Reach Out To Horses Team Sweden en kurs för
välgörenhet. Förra året gjordes insamlingar för Cancerfonden och i år kommer
100% av intäkterna oavkortat att gå till att rädda PMU-föl!
PMU står för Pregnant Mares' Urine (dräktiga stons urin). Särskilda hormoner
utvinns från urinet för att därpå användas i medicin åt kvinnor i klimakteriet. Fölen
blir således en biprodukt i denna industri. I Sverige används, som tur är, inte
dessa mediciner, men tusentals hästar dör i onödan varje år på grund av denna
procedur. Det kan även nämnas att preparaten dessutom är cancerframkallande.
Vi kommer berätta mer om vad som händer med dessa hästar under kursens
gång.
Kursen är det tredje steget i Reach Out To Horses-programmet där du kommer
få vidareutveckla kunskaperna från föregående steg. Det vill säga att vi kommer
att gå igenom Hinderbana, TLC och Reach Out igen. Därefter går vi vidare till Long
Lining vilket innebär tömkörning i Round Pen. Instruktör, Robert Raine, certifierad
enligt ROTH av Anna Twinney, kommer att leda övningarna.
Du bör sen innan ha gått steg 1 och 2 eller deltagit på Anna Twinney's tredagars
Clinic.
Datum: 12-13 november kl. 10-16
Plats: Gäverstad Gård i Söderköping
Avgift: 2000 kronor/person (Max 8 deltagare med häst)
Alla deltagare får en helårsprenumeration på tidningen Hästfocus!
Har du inte de förkunskaper som krävs men är nyfiken och vill bidra till att rädda
dessa hästar så kostar det 300:-/dag att vara åskådare.
Fika ingår i avgiften medan lunch medtages hemifrån.
Anmälan och frågor:
Liv Hektoen 076-8196577
Yrsa Paulin070-1509702
Camilla Ersson 073-8215065

DU kan göra skillnad!
VÄLKOMNA!

AV LENA M
2011-08-10 KLOCKAN 22:39

Ibland gör man nåt som man absolut inte borde göra, hela förnuftet säger ifrån, men ändå gör man det. På trots? För att man tycker man är värd en belöning? Eller för att man helt enkelt inte kan låta bli? Eller ren galenskap. I alla fall inte det bästa sättet att trappa ner på verksamheten inför en eventuell pension - att köpa ett paket på tre hästar. Sto + föl + konstaterad dräktighet.


I måndags kom dom Stjörnunott fra Vallerödslund och hennes föl Mestur från Frihamra e. Illingur fra Toftum. Bilden tagen idag, onsdag, utanför saloonen . I morgon ska dom få träffa flocken.
Illingur är världens högst bedömda skäckhingst och bara hundradelar efter Garri, högst bedömda någonsin. Mestur är mycket lik sin far. Han är en s.k. Blup-hingst, vilket innebär att han p.g.a. sin blup-poäng får betäcka 10 ston redan som 2-åring, utan att vara visad, om man skulle vilja det.
I magen på Stjörnunott ligger ett till Illingurföl !

Har lekt med tanken sista halvåret att åka och betäcka ett par ston med Illingur, men som vanligt backar jag när jag tänker efter vad det innebär att resa med stona, alla risker man tar och tid som går åt. Tanken mognade fram och det vettigaste var ju att köpa ett färdigt föl och på så sätt få en lite nytt blod. Alltså en inte helt oöverlagd vansinneshandling.

När jag kollade på Frihamras hemsida förstod jag att det var just Mestur jag ville ha av flera hingstföl som var till salu. Grejen var att jag då måste köpa även mamman och hennes kommande föl. Inte alls en alltför obekväm tanke. Sagt och gjort.
Dax att hitta transport. Inte skulle dom behöva slänga i en trailer bakom en bil från Rimbo (Norrtälje) och ner hit, nej dom skulle få åka stadigt och bekvämt i en stortransport, fölet var ju bara två månader. - Men, vid närmare eftertanke, hur många smittor finns det inte i en sådan, som far och flänger över hela Europa med nya hästar hela tiden.
Vad fanns det då för alternativ ?? Jo

En sprillans ny häst/husbil med privatchaffis (Tommy). Ett riktigt lyxåk med kameraövervakning, god plats för fölet att röra sig, lägga sig ner och att dia. Efter en hel dags efterforskningar hittade jag den i Vikingstad, för uthyrning. Lite dyrt men det var det verkligen värt.
Nedan följer lite bilder från hemkomsten samt från idag (två dagar senare) då Maja inte kunde vänta längre på att få prova den nya. Stoet är 6 år och endast grundriden vid tre och ett halvt, men jättesnäll.
AV LENA M
2011-07-07 KLOCKAN 18:45

Förra veckan var det aktiviteter för dom yngre på Gäverstad. Inhyrt barnläger med tillhörande riddarspel (se bilder nedan ) samt en hopptävling i ridhuset arrangerat av Dyggurs ungdomskomitté, som blev en perfekt avslutning för barnlägret.
Britt och Vendela hade verkligen lyckats knåpat ihop ett kul läger späckat med aktiviteter. Trots det tror jag att barnen lyckades pressa in en hel del pass i kattungeboxen, med kel och mys med dom totalt 11 kattungarna.


AV LENA M
2011-04-10 KLOCKAN 19:09

Sex år, vad är det. Det kan vara som en blinkning men ibland kan det vara en hel livstid. För Gladur är dom sista sex åren en hel livstid och för Stina nästan hela livet, i alla fall 6/7 av hennes liv hittills.
Stina och Gladur fann varandra på en äng för sex år sedan, då var Gladur bara ett par minuter gammal.
Nu har dom båda växt till sig. Gladur har blivit inriden och Stina har blivit en liten ryttarinna.
Bilderna får tala för sig själva.


AV LENA M
2011-03-27 KLOCKAN 17:53

Denna helg hade Liv och Yrsa återigen anordnat en steg 1 - kurs i hästkommunikation med Rob Raine, engelsmannen som studerat 10 år i USA för Anna Twinney (Reach out to Horse ), Anna T kommer f.ö. själv hit till Gäverstad i maj för en 3-timmars kurs i djurkommunikation.

Rob och Osk ( bilden tagen vid förra årets kurs.)
Till kursen var sex hästar anmälda. Tre av dessa kom utifrån och var inte islandshästar. Antalet hästar var maximerat till sex. Övriga deltagare var antingen hjälptränare eller endast passiva lyssnare (clinic).
Teori och praktiska övningar varvades. Dom praktiska övningarna gick ut på att träna sitt kroppsspråk med lösa hästar i ridhuset. Att blockera alternativt driva för att få dom att utföra olika saker dom blev ombedda att göra.

vissa hästar var mycket mer intresserade av att spegla sig än att koncentrera sig på övningarna.
En massa olika färggranna hinder och passager hade satts upp. Kul att se hur hästarnas självförtroende ökade för varje hinder dom lyckades ta sig igenom.
Vissa hästar tyckte det var allra roligast att hoppa högt.

Dag två handlade dom praktiska övningarna mycket om hur man kan skapa en bra och nära kontakt med sin häst, få den att slappna av och stå still , bl.a. med hjälp av massage. Här visar Rob hur hästarna kan lära sig att tycka om att bli masserad på örats 18 muskler.

Det fanns andra fyrbenta som önskade få ta del av massagen men dom fick snällt ligga på sidan om och titta på. Bassi och Robs goldenkorsning, som f.ö. är nybliven pappa till Vildas (Yrsas hund) 9 valpar (1 blev gul som pappa och 8 blev svarta som mamma).

Ett sött haflingersto, som gillade att hoppa och inte lät sig skrämmas varken av ballonger, mattor eller pressenningar , deltog också.

Till sist en bild på en koncentrerad Per-Erik och en avslappnad Vængur.

Steg 2 -kursen följer redan om två veckor. Till hösten (oktober) är ytterligare en steg ett och en steg två planerade.

AV LENA M
2011-03-03 KLOCKAN 20:47

Härliga och fina Lysir från Gäverstad är ledig som "Hästinbox" - häst.
Han är en stor silvergulbrun vallack född 2000, 149 cm i mankhöjd. Han är Lysingur från Tulkas allra sista avkomma och har Fakurstoet Lilja som mamma. Lysir tycker om att vara enmanshäst. Han är en blyg och lite försiktig häst i hagen, men den han lär sig lita på och får förtroende för får en kompis för livet.
Han är fyrgångare med "storhästtrav" och funkar bra bettlös och skolös men går även lika bra att rida med bett och skor.
Lysingur var känd för sina täta, starka och hårda hovar som han ofta nedärvt till sina avkommor, därför funkar Lysir bra barfota vid skogsridning. Men skor man honom kan man jobba fram ett riktigt bra tävlingssteg. Allt efter tycke , smak och specialintresse. Lysir formar man som man vill.Läs på hemsidan under Gården, underrubrik hästinbox, om villkoren för detta.

AV LENA M
2011-02-23 KLOCKAN 20:20

Den stolte blivande fadern till förhoppningsvis fem nya Gäverstadhästar om bara ett par månader, Isar från Jarde.

AV LENA M
PRENUMERERA
10 SENASTE INLÄGGEN
10 SENASTE KOMMENTARERNA
ARKIVET
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.