Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2010-12-25 KLOCKAN 21:21

Eftersom mina gamla principer, att hästar måste röra sig framåt samtidigt som dom äter (stäppdjur som dom är ), har fått ge vika för min egen bekvämlighet eller för fyrhjulingens oförmåfa att ta sig fram i 80 cm snö, så har jag börjat frossa i HÄCKAR. Sex häckar hittills utprovade, egentligen blir det sju om man räknar med mina gamla trähäckar för timotejfröhalm som dom tidigare haft tillgång till i hagarna.1.) Rund stålrörshäck. Den stabilaste som ger minst spill utanför, men man befarar ju att dom skulle kunna frysa fast med tungan vid -30, eller få in ett ben i häcken och inte hinna få loss benet om dom måste flytta sig blixtsnabbt,för att det kommer en dominant dj....l och kräver det.

2.)Trälåda för fyrkantsbal. Blir en del spill men håller ändå ihop balen så att den inte sprids ut och kissas ner.


3.) Fyrkantig stålrörshäck som inte är tät nertill vilket gör att ganska mycket dras ut. Risk att frysa fast med tungan eller att inte hinna få ut huvud och hals vid blixtsnabb förflyttning.

4.) Låg stålring. Mycket spill men ganska ofarlig och fyller en viss funktion med att hålla ihop en rundbal.

5.) Bur till kasserad vattentank. Fungerar bra till liten flock på 3-4 hästar, som behöver äta långsamt (slowfeeding), om man har ett lock upptill så att dom tvingas äta genom gallret. Problemet är att man måste skrapa fram maten till gallret varje dag. Gör man det konformat i botten för att slippa detta så får det plats alldeles för lite.

6.) Låta plastbalen fungera som häck genom att bara skära upp ett litet hål upptill. Ganska bra metod, nästan hela balen äts upp innan den rämnar och trampas ut. Stor nackdel att man inte vet hur balen ser ut undertill, om det finns mögel.


7.) Mina gamla hemsnickrade fyrkantiga trähäckar för fröhalm. Trevligare än en stålrörshäck men inte lika hållbar, då dom gärna äter på själva häcken samt att dom ruttnar efter några år ute i leran.

Väldigt, väldigt bekvämt med fri tillgång i häckar , men det går åt en tredjedel mer foder, hästarna blir tjocka och metoden går bara att använda då det är rent och fruset på marken. Vid plusgrader blir det snabbt upptrampat och lervälling och maten som hamnar utanför går till spillo.

Nästa steg blir att hitta ett jättestort nät av kraftig hampa. Som ett jättestort hönät fast med lite mindre rutor så att dom får jobba för att få fram stråna och således vara sysselsatta längre tid utan att bli lika tjocka.

Nackdelar med häck-fodring:
1) För mycket stillastående (risk för förstoppning)
2) Stor foderåtgång
3) Tjocka hästar
Fördelar
1) Bekvämt
2) Hästarna dricker mycket mer vatten när dom inte går med nosen i snön hela tiden utan står med nosen i en bal. Kan ses som en nackdel eftersom jag då får ägna mer tid till vattenkörning men är definitivt en fördel då risken för uttorkning och därmed förstoppning minskar. Urinet har fått bättre färg.
3) Vattnet hålls öppet av hästarna själva, i dom stora flockarna, då dom ofta går till baljorna.
Baljorna ska stå nära fodret så att dom går dit oftare (hinner inte frysa). Istället får dom vandra ganska långt för att komma till ligghall och saltsten, så lite motion får dom.

AV LENA M
2010-10-21 KLOCKAN 23:14

Om duvorna förstått att hålla lite rent omkring sig så hade dom gärna fått bo kvar i ridhuset. Tyvärr ligger det inte i deras natur att flyga ut för att uträtta sina behov. Fjädrar och äggskal kan man väl stå ut med men duvskit.......det täcker allt, läktare, hindermatrial och allt som befinner sig undertill.
Många tafatta försök har gjorts under åren. Nu var dom 55 st. Det krävdes drastiska åtgärder. Den höga ventilerande nocken har varit ett perfekt duvinsläpp.


Igår onsdag mobiliserade vi med två st skyliftar 2 x 48 m starkt nät (samma röda vindnät som sitter på långsidorna) och dom bästa snickarna i hela Söderköping. Fredrik och Ante.
Helt lätt var det inte, misstänker att det finns två snickare med nackspärr idag

Dom allra flesta av fåglarna letade sig ut under arbetets gång. Men var mycket missnöjda med att inte kunna ta sig in igen. Dom ställde sig som soldater i jämna rader på husnockarna som om dom planerade en motattack.

En ensam spejare sändes ut för att undersöka vad som var fel med det vanliga insläppet.

När hela nocken var tätad fanns det fortfarande 8 fåglar kvar i ridhuset och ett 50-tal ovanpå taket husvilla och förvirrade.

Det visade sig vara en fullständigt omöjligt att fösa ut dom sista genom portarna. Dom flög från gavel till gavel till båda dom och vi var så trötta att vi fick ge upp för stunden.

Det positiva i kråksången var ju att vi då drog den slutsatsen att dom inte heller ville använda dörren för att flyga in, vilket gjorde att vi dan därpå, idag alltså, lämnade portarna vidöppna ett par timmar. Dett ledde till att några hittade ut och just nu tror jag att det bara är två kvar.

Vi gör ett nytt försök med dom i morgon.

AV LENA M
2010-09-16 KLOCKAN 18:24

Petras Dimma blev 19 år. Igår var det en tung dag.
Dimma var e. Litur f. Kletti och u. Fala från Grensholm. Många, många är det som njutit av hennes underbara tölt, spirit, utstrålning och speciella personlighet.
En tumörsjukdom på äggstockarna gjorde att hon tacklat av dom sista två åren, förmodligen var hennes fång en direkt följd av hennes sjukdom.
Nedan följer en bildserie som sträcker sig från -03 fram till dagen innan hon fick hjälp att sluta.

sista bilden : Dimma kommer ur dimman tillsammans med Grim 33 år


Dimmalimm som är Dimmas charmiga Fakurdotter

AV LENA M
2010-08-31 KLOCKAN 19:24

Så var den över i en svinblink, årets upplaga av Ekologdansen. Man vet det hela tiden, medan man planerar, skickar inbjudningar, stadar, skurar, drar sladdar, handlar, handlar och åter handlar. Man vet att när dagen är inne så säger det bara swiiisch så är hela härligheten över. Men som vi brukar säga efteråt : vääääärt.
I år tippar jag på att vi endast var hälften till antalet mot förra året, men det gjorde inget (ja, ev. ekonomiskt om man tänker så), det blev en riktigt skön och gemytlig stämning. Det regnade lite, men det gjorde inget. I alla fall inte för oss som vistades på logen för att inte missa en enda låt av varken Janne Schaffer eller StefanWikström.
Janne lägger alltid ner sin själ i varje spelning och har en förmåga att trollbinda.
Stefan drog igång dansen och fick oss att bugga, twista, skaka, dansa tryckare och till och med tango. Dom gamla Elvislåtarna hugger tag i dom flesta och berör oss på olika sätt.
Stefans musiker för kvällen: Roger Hedin, Michael Hjort, Staffan Hubner och Göran Hanning. Inkl. Stefan blir det 4/5 av gamla Memphis Maffia.


Inger överlämnar en jubileumsbok till Janne.

Barhäng : Anna och Carro

Grillhäng


Den forna saloonen blev för kvällen ett galleri med jam-hörna och cafe
Hannes var gallerist och bjöd på snittar av egenbakat tunnbröd. Konstnären var Staffan Axelsson. Jamhörnan bjöd på "alternativekologdans".
Foto: Lena, Inger, Petra. Dom flesta är Petras.

AV LENA M
2010-07-14 KLOCKAN 22:05

Det blev fullständigt dött lopp på min lista, för eller emot regn efter flera veckors torka ( förutom en haghelskur i lördags). 7 - 7
Nu är listan helt egoistisk utan minsta hänsyn tagen till böndernas spannmålsskördar.
VILL HA FORTSATT TORKA FÖR ATT :
1) knotten nästan utdöda, ingenstans att kläckas.
2)Elstaketen är dunderstarka, ingen grönska som tjuvar strömmen.
3) Fler vågar släppa ut på betena. Ett regn nu och betena blir livsfarliga igen (förlåt ironin)
4)slipper ut med stora betesputsaren för att klippa ner alla beten som växer ifrån oss vid regn.
5) Lerfria och rena hästar
6) Vi kan fortsätta att måla uthusen
7)Slipper plocka in alla dynor till hammock och trädgårdsmöbler.

VILL HA REGN FÖR ATT :
1) Hovarna torkar ut
2) stor brandrisk
3) ridhuset dammar
4) För hårt att slå ner stolp
5) Alldeles för mycket vattenkörning (tack och lov för vår brunn som ger obegränsat med vatten.)
6) Måste vattna alla land, växthus och blommor eftersom Inger (Lejonkulans trädgårdsmästare) är bortrest.
7)Vägarna blir för hårda för barfotaryttarna.

Matchen kanske inte skulle bli oavgjord om man poängsatte varje punkt. Frågan är vilken sida skulle vinna.

AV LENA M
2010-06-03 KLOCKAN 21:03

Idag blev Elva-familjen med ett föl och Maja är världens lyckligaste snart tolvåriga tjej.
När nu Elva lurat oss allihop och inte födde något Segullföl så fick det bli ett Smilla/Segullföl istället, inte fy skam det heller.
Eyja är nu en månad gammal och Maja tog en första ridtur.
AV LENA M
2010-05-09 KLOCKAN 22:14

Den som väntat allra mest och otåligast på att Smilla skulle föla måste vara Maja. Turtjej som hon är så kom fölet inatt när Maja sov över på Gäverstad för första gången.
Själv kunde jag känna av den andaktsfulla stämningen i flockarna när vi steg utanför dörren på morgonen, att det kommit ett föl. Inte bara stoflocken utan även dom andra står stilla och koncentrerade vända åt samma håll.
Maja däremot, kunde med sin hökblick (som man hade i den åldern), spana in fölet 500 m bort mot Klämman, t.o.m. färgen på fölet. Man har ju glömt hur det känns att se så bra.
Nedan lite bilder på Majas dag då fölet föddes. Hon fick klappa först och ta första bilden på blogginlägget.
Hon hann även med att leda ut dom nyklippta alpackorna, tygelköra hingsten Yringur, kela lite med hingsten Skrudur. Ny kärlek.


AV LENA M
2010-03-31 KLOCKAN 21:14

För att ta ett ordentligt farväl till vintern åkte vi, Inger och jag (Bassi och Petra fick stanna hemma), till Ishotellet utanför Kiruna månd - tisdag.
Ett av de mest händelserika dygn jag varit med om. Man sov på isblock i minus 8 grader i en underbart varm sovsäck även om det kändes som om näsan skulle förfrysa sig. Åtminstone Inger sov. Min kropp tyckte att varför ska man sova bort en så exklusiv natt, som man aldrig mer ska vara med om, så den höll sig vaken hela natten !
Vår dubbelsäng


Ett av de andra 80 sovrummen

En fantastisk 7-rätters måltid där sex av rätterna serverades på istallrik och drinkarna i isglas. Entredrinken kallades Diamanten.

Ett 20-tal Thailändska munkar kom på besök. En ville väldigt gärna åka spark med Inger.


Isen till nästa års ishotellbygge togs upp ur Torne älv just nu när isen är som tjockast och lagrades i en jättelik fryslada.

Iskyrkan ute och inne


Den 1 1/2 timmes långa turen med slädhundarna var oförglömlig.

Likaså fikapausen i kåtan

AV LENA M
2010-02-15 KLOCKAN 22:34

SILFRA från Grensholm 1985 - 2006 e. Lysingur f Tulka u. Skugga f Grensholm.
Silfra föddes hos mig på Grensholm (Gibraltar) där jag även hade hennes mamma, hennes mormor och hennes pappa.
Silfra fick 14 föl. 7 st vindotthästar och 7 st fuxar. 7 hingstar och 7 ston.
SILFRA och FAKUR fick tillsammans 9 föl.
Dom två första föddes -89 och -93, sedan hade hon ett mellanspel med några andra hingstar, men från -99 var hon Fakur trogen varje år till sin död -06, samma år gick även han bort. Dom efterlämnade nio barn som därmed blev föräldrarlösa.
På bilden nedan syns hon med sin allra sista YRINGUR.


Alla dom nio helsyskonen är oerhört lika i utseende, gång och psyke.
Nedan följer bilder i åldersordning. Ryttare : Anna Jardelin på samtliga ridbilder utom Yggur som rids av Anna Andersson.

FAXA f Gäverstad född -89 Bedömd i 1:a klass som 4-gångare


YR f Gäverstad -93 Bedömd i 1:a klass som 4-gångare

RAUDHETTA f Gäverstad -99 dräktig i år med Segull f Skardi

YMIR f Gäverstad -00 kastrerad

YGGUR f Gäverstad -01 bortgången

SAGA f Gäverstad -02 tränas av Anna J

DUFA f Gäverstad -03 tränas av Anna J

YRHETTA f Gäverstad -04 äg.: Carro, tränas för ev bedömning

YRINGUR f Gäverstad -05 (tre bilder) tränas av Anna J


AV LENA M
2010-02-04 KLOCKAN 19:14

När det första rejäla snöfallet kommit kunde man se hästarna bete sig som barn (som föl menar jag), alldeles vilda av lycka. Flockarna lekte, busade och man kunde se hästarna lägga av en lång serie bakutsparkar, som följdes av ett jämfotahopp rakt upp i luften och sen iväg. Dom tävlade och racade med varandra så snön yrde i jättemoln omkring dom.
Boxhästarna som släpptes ut i den nya snön visade om möjligt ännu större lycka. Vissa kunde lägga sig att rulla gång på gång och ytterligare ett otal gånger för att riktigt pressa in den rena svala snön till huden, benen började vika sig innan man hann få av grimman. ( Dom med täcke på rullade bara en gång, det hade liksom inte lika stor effekt.)

Nu har vi haft snö ett tag, den har spätts på hela tiden, följt av en riktig snöstorm i onsdags. Nu var scenariot det omvända.
Dom visste inte till sig av lycka när traktorn plogade upp fodringsplatser i hagarna och marken kom fram. Dom kunde plötsligt springa, hoppa och galoppera utan att plumsa i en meter djup snö.
Dom kretsade runt traktorn i full galopp och kunde knappt vänta tills den var färdig. Bara att marken kom fram på vissa ställen var jättespännande.


När hästarna väl vant sig vid snön kommer deras rätta, lata sida fram. Då går dom på led som elefanter och " håller varandra i svansen" för att slippa pulsa och göra av med onödig energi. När dom passerar ett stort fält skulle dom inte falla sig in att ta ett enda steg utanför den upptrampade stigen. Stoflocken (15 st) går flera ggr/dag sträckan mellan fodringsplatsen och ligghallen - inte ett hovspår utanför stigen. Dom är inte så olika oss när det gäller att följa minsta motståndets lag.Vilken himla tur att dom funkar på det viset, annars skulle dom väl ganska snart upptäcka att trådarna blivit så låga eller helt obefintliga att det bara skulle vara att kliva ur hagen, för att inte tala om strömeffekten i staketen.
På dom flesta ställen kan man åtminstone se den översta tråden.

Märkligt nog så verkar det finnas lite lite ström i trådarna i alla fall , förmodligen smälter strömimpulserna snön närmast tråden så att det bildas en smal tunnel för tråden. Snön leder inte ner strömmen i marken helt o hållet som man skulle kunna tro. Den innehåller ju luft , inte bara vatten. Tyvärr så betyder ju detta också att hästarna som står på tjock snö inte heller har mycket markkontakt och därför inte får mycket till stötar om dom går emot. Som sagt var, skönt att dom håller sig till sina stigar.

Ingers och min sedan länge planerade resa till Ishotellet i Jukkasjärvi gick om intet p.g.a. snöstormen i onsdags. Av alla dagar på året valde vi den dagen då all kollektivtrafik var inställd. Vi lyckades ta oss till Norrköping efter pulsande, skottande, bogsering och 45 minuters sen ankomst till tåget, som skulle ta oss till Arlanda. Tåget stod kvar på perrongen till vår lycka. Efter ett par timmar insåg vi, att det skulle aldrig avgå nåt tåg överhuvudtaget till Arlanda eller någonstans denna f.m. Det var helt kört. Vi hade missat planet.
Ishotellet frångick glädjande nog sin policy, och lät oss boka om. Nu bär det iväg den 29 mars istället. Kanske är det en bättre tid för Kiruna, Ishotell och hundsläde i mars, lite ljusare i alla fall.
Kanske mindre risk för snöstormar likt den i onsdags.
Tritte, äldst och klokast, visar vägen till maten genom stormen.

AV LENA M
2010-01-31 KLOCKAN 20:26

GRILLHATT

CYKELSADELHATT

SOPTUNNEHATT

SKYLTHATT

BIODLARHATT

STOLPHATT

INGERS MUSIKFESTIVALHATT

AV LENA M
2010-01-28 KLOCKAN 19:12

Prognosen höll allt vad den lovade, massor med nysnö sedan igår em till idag på morgonen.
Så mycket snö har vi inte sett på många år. Det minner mig om mina barndomsvintrar i Gävle. Vallar så höga att man kunde gräva ut riktiga snösalar. Därinne satt man med tända ljus och varm choklad. Den känslan är svårslagen. Kanske får jag uppleva något i den stilen på onsdag den 3:e (nästa vecka), då Inger och jag är inbokade på ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna. Det får jag nog anledning att blogga om senare.
Inatt sov jag inte mycket. Tankarna snurrade runt runt. Hur skulle jag få ut maten i hagarna. Insåg att det skulle vara en alltför stor utmaning både för 4-hjuling och Landrover.
TACK ödet eller försynen, stjärnorna eller Gud eller vem man nu ska tacka, för att Tommy, vår klippa, vår räddare i nöden, lyckades ta sig hit efter vissa strapatser hemma på igensnöad och oplogad gårsplan.
TACK ödet också för att jag inte bytte till en mindre, smidigare (kvinnligare) traktor förra året utan behöll min stora starke Sametraktor.


Det behövdes både mänskliga och maskinella krafter idag för att lyfta undan all snö.

Teamwork kan man verkligen kalla fodringsrundan för idag. Tommy körde före med Samen och plogade och drog med skopan och tllverkade små ovalbaner i alla hagarna, efter kom jag med Landrover och fodervagn. Det blev perfekt så imorgon kan nog t.o.m. 4-hjulingen ta sig runt.

Resten av dagen gick åt till att plocka fram alla grindhål till dom nio utsläppshagarna, där rejäla vallar uppstått. Men även till att få bort snön på ridhusplan, stallplan, paddock, gårdplan samt andra in- och utfarter.

TOMMY är inte bara en klippa utan en PÄRLA och det är en ynnest att få ha honom så pass mycket här. Ikväll fick han ta med sig Samen hem till Söderköping för att göra tre flugor på smällen. Tanka den full, röja sin gårdsplan men framför allt, för att han är en sån go pappa till sina fyra barn, bygga upp en riktigt maffig snöhög.

Till sist en bild på två nykomlingar Anns Hugin (Jarpis/Frami) och Sofies Tenor (Fakurbarnbarn) som vi är så glada att få ha här.
Det börjar mörkna ute (stoflocken i bakgrunden), Tenor och Hugin har dröjt sig kvar på den upp-plogade ovalen ner mot skogen , där dom fått sin lunch. Dom andra åtta har börjat dra sig upp mot stallet i väntan på mattar och intag.

Kan inte låta bli att skicka med en bild på min otroliga amaryllis som blommar just nu. Trots att det sägs att: man vet att man börjar bli gammal, när man börjar fota sina krukväxter.

AV LENA M
2010-01-17 KLOCKAN 18:24

Svårt att låta bli att ta bilder när det är så vacker rimfrost ute (dimmfrost enligt NT), den här gången har jag försökt att ta bilder på annat än hästar. Man kan iofs rikta kameran åt vilket håll som helst, lika vackert överallt.
Lägger in bilderna mest för att reta våra Indienresenärer Hannes och Emil som egentligen gillar snö bättre än värme. Anna (Dimmalims matte) du kan också känna dig inräknad, med alla dina fina bilder från Indien känns det bra att kunna kontra med lite snöbilder.

Kolla in nedan hur naturen konkurrerar med och överglänser husets snickarglädje.AV LENA M
2010-01-12 KLOCKAN 22:55

Vissa morgnar är vackrare än andra, så denna morgon då hela världen var täckt av tjock rimfrost. Natten var kall -20 och luften dimmig och fuktig trots kylan, rimfrosten bet sig fast på allt.
Några bilder blev det under fodringsrundan trots att fingrarna höll på att frysa sönder. Mor och dotter. Dimma och Dimmalimm gav begreppet frosthästar ett ansikte.AV LENA M
2010-01-03 KLOCKAN 18:47

Nu har vi fått vinter retroaktivt, vi har ju lite att ta igen efter flera milda vintrar. Dom som spådde en kall vinter med mycket snö p.g.a alla knallröda rönnbärsträd med välfyllda rönnbärsklasar verkar få rätt.

Idag har jag gått 17000 steg (endast uppskattning), burit 7 ton is (i runda slängar), lastat 700 kg hösilage till 7 olika hagar, kört 700 liter vatten (egentligen var det mer) till 17 olika hagar (exakt), servat hovslagare, lagat staket, trasslat med frusna redskap och maskiner och flyttat hästar hit och dit. Alltså en helt vanlig dag.

Har man Maja med som fodringshjälp så stannar man i alla fall upp emellanåt och njuter av sitt fantastiska jobb.

Belöningen när man efter 7 sorger och 8 bedrövelser lyckats få hem halm till ligghallarna och även kunnat kosta på sig att lägga lite halmbäddar här och där i hagarna.
En ljuvlig syn när hästarna plöjer ner sig i halmen och inte vill resa sig för att dom har det så skönt.

Bedrövelserna består i att Kanalbolaget smällt upp en skylt med max.vikt 3 ton över bron. Resultatet efter en strid med betongfabriken i Loddbybacken som vägrar sluta köra sina 25 tons lass över bron som har skadat brofästena. Det betyder att jag,som har åkrar på båda sidor om kanalen,inte kan köra traktor till min mark på andra sidan. Inte heller hämta halm på Mariehof. Nu fick vi låna Jonnys jättelånga släp som man fraktar bilar på och dra hem lite bal med Land-rovern. Sopbilen, slambilen, spånbilen och torvbilen kör numera genom skogen med hjärtat i halsgropen.
Vi hoppas på en lösning till sommaren.
Väntar ivrigt på morgondagen då vi ska försöka smuggla hem lite fler halmbalar.

AV LENA M
PRENUMERERA
10 SENASTE INLÄGGEN
10 SENASTE KOMMENTARERNA
ARKIVET
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.