Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2008-12-22 KLOCKAN 20:08

Tänk vad man kan åstadkomma när man är många, tror ta mig 17 att det hjälpte att alla höll tummarna. ( tack för det, jag förstår att det är svårt att julstöka med händerna stängda om tummarna) Min avancerade vädertjänst på datorn lovade just nu 10 dagar framåt med 0 mm nederbörd och torrare luft. 10 dagar till att börja med sen kan vi ju hoppas på 10 till.
Sista tiden har det ju varit undantagstillstånd som gällt. Vinterfodrar på naturbetena (ej tillåtet av EU), flyttat bort flockar från ligghallshagar (ej tillåtet av djurskyddet), men som sagt nu ser det ljusare ut. Även bokstavligt för igår vände det, då var det årets mörkaste dygn, nu kan det bara bli ljusare.

Nu är det JULLOV, det innebär en massa hjälp med fodrings- och vattningsrundorna, av en pratglad och frågvis liten Maja. Det är skönt att ha en alert grindöppnare med sig. Visserligen kan rundorna ta lite extra tid, eftersom det i varje flock finns speciella individer som behöver ses till lite extra med godis och kel På bilden ovan är det Hettorna (Raud och Yr) som får det lilla extra.

Det är väl dags att förklara lite om vägskälet jag upplever att jag står vid, som jag skrev i förra bloggen. Innan ännu fler tokiga rykten komer igång. Jag ska inte sälja gården och flytta till en Maldivö, jag ska inte sluta med inackorderingar. Aldrig i livet. Det är jättekul med inackorderingarna, med folket, hästarna och aktiviteterna uppe i stallet. Det är facsinernade att alla trevliga männsiskor har samlats just här i mitt stall. Det får man vara rädd om.
Vägskälet handlar istället om min egen avel. Precis som jag har börjat en liten nedtrappning. dyker ett super, supererbjudande upp. Skulle jag anta det erbjudandet, så innebär det en kolossal upptrappning istället. Tänk om lågkonjunkturen inte vänder, tänk om vintrarna i fortsättningen ska se ut så här, tänk om man var 20 år yngre.Ja om dom grubblerierna inte existerade, så var det ju inget att ligga sömnlös på nätterna för, då var det ju bara att slå till.
Det har varit väldigt roligt att leka med tanken, även om det börjar luta åt att avstå. Jag får väl göra en paus i tankearbetet över jul, så får jag se sen Då kan det ju i och för sig vara kört, men då var det väl meningen så.
Nu har jag vilat fötterna tillräckligt länge vid datorn. Men dom behövde det. Efter att ha julhandlat, julstädat och stått vid spisen och pytsat upp knäck i 150 små formar, så klarade dom inte mer på ett tag.
Avslutar med en bild på Maja som flyttat Hettor.

AV LENA M
2008-12-14 KLOCKAN 17:26

Till jul önskar jag mig endast en sak av tomten. En TORR vinter. Man har ju ingen lust att önska sig en kall vinter för att få det lite renare och bärigare ute, då får man ju bara skyffla in ännu mer ved i pannan. Jag vill ju inte att hyresgästerna, som också är beroende av min vedpanna, ska frysa.( Jag och mina sambos, vi sätter nog hellre på oss ett lager kläder till än att köra ved hela dagarna.) Dessutom har mina axlar och armar återhämtat sig rejält efter ett par milda vintrar utan isbaljor som ska hackas.
Nej, hellre en torr vinter än en kall. Men eftersom det förmodligen är en alldeles orimlig önskan, så får man väl önska sig kyla istället.
Det är ju nya uppfinningar och nya grindhål varje dag, för att ta sig in till hyfsade platser att lägga maten på. Ibland tror jag att 4-hjulingen ska skära ihop eller explodera när den tvingas dra en 500-kilosbal uppför en lång tung lerig uppförsbacke.
Ja, jag vet, man kan göra det enkelt för sig. Många gör det också.
Man kan med hjälp av traktorn slänga ut en hel bal c:a var 5:e dag i varje hage (räcker till 10 hästar). Men även om man byter ställe varje gång man tar ny bal, så måste man stå ut med , att se hästarna stå och trampa i en djup ring av gyttja 24 timmar/dygn. Det tar inte lång stund förrän den torra plats man just sett ut att lägga balen på, skulle platsa för vilket gyttjebrottningsmästerskap som helst.
Dessutom får man traktorspår som går att likna med djupa vallgravar.
O.K. hingstflocken har fått en häck med bal, hos dom kan det fungera något så när. Dom går i en skogshage som är lite torrare och dessutom rör dom på sig, dom står inte 24 timmar vid häcken, just för att dom är hingstar och har ett behov av att röra på sig.

En annan kommentar som jag ofta får höra är:" varför gräver du inte ner eluppvärmda vattenkoppar eller baljor" ( 27 hagar ! jag skulle få gräva upp hela gården, för att inte tala om kostnaden )
SVAR: Ja det skulle spara mycket jobb. Men samma sak där. Då är man låst vid platserna oavsett hur söndertrampat och gyttjigt det än blir. Man får förse sig med ett par rejäla skygglappar och ett hjärta av stål.
NEJ ! Jag vill kunna flytta mina flockar, finna nya lösningar, hitta nya platser allteftersom. Även om det emellanåt är mycket svårlöst.

Under mina 45 år med egna hästar har jag prövat allt, vad gäller vattenförsörjning vintertid.
Mina gula skumsprutade baljor slår det mesta. Det blir ett islock upptill, men dom fryser inte runt om och under och inuti. Att jag sen måste sitta och köra runt vatten till alla dessa hagar varje dag är inte så tidskrävande som man skulle kunna tro, med tanke på att även om jag hade automatiska baljor skulle jag bli tvungen att åka till varje hage varenda dag. För att räkna och kolla till hästarna, kolla alla trådar och grindhål, kolla att vattnet fungerar, att dom har salt osv. , kan ju lika gärna ta med vatten då, och man har en bättre koll på allt.

Vattenkoppar har man förresten gjort försök på Ultuna med, och kommit fram till att hästar inte ska dricka i vattenkopp. Dom smådricker och får oftast i sig för liten mängd vatten.

Egentligen är jag helt övertygad om att man inte skulle behöva vattenhink i boxen till hästarna i stallet över natten. ( Om man fodrar med hösilage, hö är en helt annan sak ). Dom skulle då lära sig att dricka på dagtid när dom är ute. Vildhästarna går till vattenhålet en gång, högst två gånger/dygn.
Bäddarna i stallet skulle bli torrare och finare och hästarna skulle dricka rejält när dom kom ut istället.
Hästar är otroligt anpassningsbara djur. Man kan programmera dom som man vill. Man kan ex.vis programmera dom till att vara just HÄSTAR och inget annat.

Lersituationen i rasthagarna=utsläppshagarna är av en annan art. Där får man helt enkelt sätta på sig skygglappar. Man får trösta sig med att stallhästarna i alla fall få äta och ligga torrt och rent inne.
Antagligen skulle inte hästägarna bli speciellt glada om jag började flytta runt innehästarna. Det skulle ju ta hela kvällen att med ficklampa lokalisera sin häst som kanske gick nån halv km bort, det skulle inte bli nån tid över till ridning.

När alla höll tummarna för att regnet inte skulle nå Gäverstads nyslagna högärden, så funkade det 100 %. Det regnade överallt utom här. Andra skörden blev därför kanonfin, inte stor men fin.

Om vi nu gör likadant . Alla håller tummarna och önskar av tomten en jätteTORR vinter, inte alltför kall men fri från nederbörd.
Vi kanske grejar det.

I nästa blogg ska jag berätta om VÄGSKÄL jag står inför. Tror jag.

AV LENA M
2008-11-11 KLOCKAN 17:45

I 20 år har unghingstarna levt ett ganska ostört liv på andra sidan om kanalen. Vikingahästar betandes på äkta vikingagravar. Igår hämtade vi hem dom sista hästarna.
Har alltid hävdat att Göta Kanal är det bästa staketet mellan hingstar och ston. Men på senare tid har oron för att hingstar och ston ska rymma till varandra, ersatts av en ännu större oro. Den att nån, av missriktad välvilja mot djuren, eller av ren djä......p öppnar en grind och släpper ut flocken bland bilarna på 210:an.
Om man gång efter gång kan stjäla ett elaggregat från en hage där det går otämjda hingstar, så finns det nog inga spärrar överhuvudtaget. Sista gången tog dom inte aggregatet utan ett splitter nytt bilbatteri, och det är ju inte bättre, utan batteri ingen ström.
Skönt att ha alla hemomkring nu. Lite bökigare och farligare för tjuvarna att leta sig in här för att stjäla och sabotera staket.
Visserligen fick jag min gamla fyrhjuling stulen en natt i september förra året, direkt under sovrumsfönstret. Men det var inga småtjuvar, som åker och "fixar" ett batteri istället för att gå till butiken och handla. Nej det var en riktig organiserad liga. Som vet hur man ljudlöst lyfter iväg ett sådant fordon utan att ens hunden vaknar.

Hur som helst nu går sex st i skogshagen, två st bakom stallet (Gladur (Soleys) och Undri (Töfras) och Rebeckas två fick åka hem till henne.
Hurra för att slippa ploga, köra vatten och balar till andra-sidan hela vintern lång.
Har förresten funderat på att sälja andra-sidan, till nån som vill bygga en hästgård. Vackra srora naturbeten längs Göta Kanal och två åkrar för höskörd.

BLÄÄÄ, USCH och FYY för vädret. När man inte kan göra något åt det, så kan man i alla fall klaga på det, lätta lite på ventilen, det känns bättre då.

AV LENA M
2008-10-14 KLOCKAN 23:33

Det är onsdag kväll klocken är 23.10 och man får snart gå till sängs lite lättare till sinnet och med en godare nattsömn att vänta än på länge.
Få saker får en att må så bra som när skörden är lyckligt avklarad. Idag måste man säga att gudarna var oss extra nådiga. Sol och halv storm, ett riktigt önskeväder för pressning. Vad spelar det sen för roll att det blev rundbalar (fyrkantspressen var trasig), huvudsaken att det finns mat till vintern.

Igår var det som sagt höstens stallmöte. Ett förslag som kom upp, och som fick 100%igt bifall, efter det att fördelarna för förslaget staplats på varandra var:
-inga hösilagebalar i stallet (alla spiltor behövs)
-inga i leran utanför utestallet
-inga på berget, med kringblåst foder som måste krattas hela tiden
utan en enda perfekt plats nere i logen, med vågen fritt hängande, där alla stallen packar. Då kan man samtidigt ta med sig lite havrehalm och lägga i ett hörn i boxen som nattugg.
Tänk att slippa baxa in en bal i stallet varannan dag, bara det är ju en jättevinst och att slippa kratta och skotta upp en massa förstörd hösilage från utebalarna.
Detta är verkligen värt ett försök.

Andra föralag var också bra, även om dom inte var av samma dimention som det nyss nämnda. Ex.vis:

-- Ny stationsklocka och skottkärra till ridhuset.

-- Längre bom alt.fler bommar att binda hästar i, så att alla kan
kratsa och borsta bort lerpansar från hästarna utomhus. (ja, jag vet att vi pratat om det många gånger, men nu ska det bli av.)

-- fixa lättöppnad grind till paddocken samt flytta om sanden.

--lista på alla som lämnat pengar till maskmedel, så kan vi fixa ett recept till alla. Ta pengarna och gå till apoteket och köpa ut.

-- införa att det endast får vara en ridhusbokad kurs/vecka under vardagskvällar.


Snart är det 1 november och allmän installning.
Var alla ska gå och vilka som ska gå med vilka i sina respektive daghagar, är ju också en grej vi brukar diskutera på höstmötet.
Men av erfarenhet så vet vi nu, att vi får ta en dag i sänder och låta det hela värka fram. Det brukar alltid lösa sig till sist.
I år har vi tagit hem torvbalar en till varje box, för att alla ska kunna grunda och få en bra och lättskött vinterbädd.

I vanlig ordning får varje box ha en dag/månad, när man är sist i stallet, fodrar och släcker.
GOD NATT

AV LENA M
2008-09-26 KLOCKAN 23:43

Igår var Bengt (vetr.) här med sin ultraljudsapparat för att kolla Vindros, Reisn och Smillas dräktigheter. Vi blev minst sagt häpna, INGEN var dräktig.
Detta var första gången jag åkte med ston fram och tillbaka till hingst. Första gången jag inte hade hingst hemma.
Senare samma dag fick jag reda på att Oskasteinn hade dragit på sig en streptococinfektion som gjorde honom infertil under en period. Nu är han behandlad och enligt uppgift friskförklarad. Det blir alltså ytterligare ett år utan egna föl !
Ironiskt nog blir Carros Saga ensamfölare. Hon flyttade hit för att få gå med andra dräktiga ston, så att hennes tänkta föl skulle få lekkamrater.
Med tanke på att det blir föltomt nästa år, så var det väl än mer meningsfullt med STELLA-köpet. En ljuvlig liten ettåring att glädja sig åt.
BILD : Stella hälsar på Saga, 5 min. efter hemkomsten, igår torsdag.

AV LENA M
2008-09-11 KLOCKAN 09:26

Fredagen den 29:e augusti framåt kvällen var vi nog ganska övertygade om, att vi skulle ta ett pausår från logdanser 2009. Två dagar senare när evenemanget var över var vi i full gång igen och planerade nästa års f e s t i v a l med minst 9 scener igång samtidigt , "Hästivalen". Loggan skulle vara en häst i ett valgap !
Vi skulle ha Stora Kanalscenen, Ridhusscenen, Logscenen o.s.v.
Nu har vi sansat oss och kommit ner på jorden igen.- Tack och lov.- Det kommer att bli en fest nästa år i vanlig stil.Årets sista ekologdans blev den mest välbesökta hittills. Nu börjar folk hitta till Gäverstad Loge. Det har också spritt sig att detta inte är någon dansbandsloge utan, utan ett ställe där musikintresserade träffas och lyssnar och dansar till rock och blues på loge.
Tidningarna hade också hittat hit, och Gabriella på NT skrev en riktigt bra artikel i måndagens tidning. Rubrik: "Ekologdans" drog stopublik. Den var vi riktigt nöjda med.( Det stod inte Schaffer drog storpublik).

Janne Schaffer och hans Electric band avslutade kvällen efter midnatt med dom 5 obligatoriska barnlåtarna, Maja Piraya, Delfinsången osv., vid det laget är alla uppe på golvet, och det är inte utan att man börjar oroa sig lite för loggolvet, när alla hppar i takt och utför rörelserna som hör till. Men nu vet vi att golvet håller.

Höjdpunkten tycker jag var när bandet, som sista låt före pausen, spelade Ted Gärdestads vackra låt " I det stora mörkrets famn", som kom ut postumt efter hans död. Dansgolvet lämnades öppet och Torsten och Liv utförde en sorgsen tango som en hyllning till Ted. Mycket vackert. I pausen fortsatte Torsten och Yrsa med en argentinsk tango, också den mycket vacker.
Torsten hade varit på Jannes hyllningskonsert till Ted i Dalhalla, hört den sorgsna och vackra låten och planerat med Janne att göra detta nummer på logen. Vilket vi tackar allra ödmjukast för.
Den 5:e oktober kommer "Sol, vind och vatten" som Jannes Ted Gärdestadskonset heter, att hållas i Linköpings konserthus.

Ett innerligt TACK till alla som kom och till alla som medverkade. Tack till Håkan som inledde kvällen med skön sitarmusik, tack Janne, Tobias, Stefan och Hasse, tack Linus och Frida i baren, tack Tesan i entren och tack Katarina för att du kom hit med ditt ekologiska grönsaksstånd.Janne: - jag vill ha en egen måne....


Håkan Almkvist spelar indiskt på sin sitar.

AV LENA M
2008-09-04 KLOCKAN 17:05

Den 1:a september var det med sorg i hjärtat, men även med en viss lättnad , vi vinkade av tre små alpackor, när dom startade sin resa till sitt nya hem i Värmland.
Allt gick jättebra, deras nya husse satte med van hand på grimman på Aymara


Bussen dom åkte med var specialinredd, så att inget skulle fattas dom under resan.
Dom knallade på utan protester och gjorde sig hemmastadda. Aymara stack ut huvudet och blickade ut en sista gång som för att säga "hej då Gäverstad, nu far vi vidare mot nya äventyr.

I mitt nästa blogginlägg ska jag berätta om ekologdansen i lördags, känner att jag måste få ett par dagars perspektiv till.
Förresten vilken tur att packorna var kvar under festen. Med tanke på att vi hade ett stånd med bara alpackaprodukter så var det ju kul att det fanns en live-flock att beskåda.

AV LENA M
2008-08-26 KLOCKAN 19:04

En del människor har tilldelats fler timmar per dygn än vissa.
Tesan har (Tommys Tesan alltså) på sidan om sitt jobb på Herrbeta, sina 4 små barn, sina två stora hästar (i Klämman) även hunnit med att starta upp Saga, Dufa, Tinkur samt tränat massor med Larus. ( En liten bit av förklaringen är en man värd sin vikt i guld, en förutsättning för att det ska fungera).
Idag började det småregna på f.m., Tesan skulle jobba e.m. och var ensam i stallet, jag smygtog några bilder.


Vad sägs om en liten promenad, du och jag


jag går först, du följer efter


Titta Dufa, två nya hingstar har kommit hem till gården från hingstflocken, Frosti och Undri, dom ser ut som du båda två.


Hoppsan, så kunde man också göra.


okey då, antar att det var det här du var ute efter hela tiden


borta bra, men hemma bäst - kuul att leka med Tesan, men kanske ännu bättre att få lufsa ner till sin flock igen.


dom två hingstarna FROSTI (vars helbror Reifur numera bor i Californien och UNDRI (Töfras son) som Dufa och Tesan stannade och tittade på. Tinkur är en fast klippa att luta sig mot för två vilsna unghingstar.

AV LENA M
2008-08-19 KLOCKAN 23:54

Ibland vill man liksom lite för mycket. Dags att inse att ens tid är begränsad. Alpackor ska klippas ull, klippas klor, klippas tänder, tränas med grimma, hanteras, ston skall iväg och betäckas osv.
Två vallacker var nog precis lagom för oss. Aymara, Maya och Topoco får nu flytta till Värmland om ett par veckor.
Ett mycket trevligt par med god alpackavana, som redan har fem alpackor hemma och vill utvidga flocken, har varit här och sett ut dom. Dom kommer att få det kanonbra där och vi kan slippa lite av ett dåligt samvete, som gnagt den sista tiden.
Marina ska ha en eloge för att hon umgåtts med packorna i hagen så gott som dagligen, vilket gjorde att dom uppträdde så trevligt när alpackaköparna var här.
Paco och Pumi ska få bli av med sina pälsar till våren, då får vi hjälp av riktiga proffs, som kommer från Skåne med klippbord och allt.
Det har i alla fall varit jättekul att fått vara med om en alpackafödsel och sett Topoco växa till sig så fint. Han hade kunnat passa bra ihop med Paco o Pumi (tre st hade man ju kunnat ha), men han behöver sin mamma några månader till så han får också bli värmlänning.
Kanske kan det bli en silvervallack i framtiden. Tre st är ju mer en flock än bara två !!

AV LENA M
2008-07-29 KLOCKAN 10:33

Målet nåddes av pur envishet, framsidan och den höga gaveln på stallet skulle vara färdigmålat till logdansen. Hannes och Tommy kämpade på hela lördagen, med skräckblandad förtjusning tittade jag på när de höga partierna ovanför dörrarna till danslogen blev faluröda igen.


Det var tusen saker kvar att ordnas inför söndagskvällen, alltså kunde jag inte stå och oroa mig under hela processen utan styrde med mitt.
Nytt för i år var att vi hade lite marknadsstånd. Ekologiska grönsaker från Katarina Emilsson, PERU-stånd med mjukisalpackor och alpackasockor, UGANDA-stånd med halsband och kuddvar samt ett ISLANDs-stånd med godis.

P.g.a. att vi var lovade ett stabilt högtryck, 28 gr, vindstilla och klarblå himmel, vågade vi satsa på lite sånt. För första gången skulle vi slippa oroa oss för regn.
Festen skulle börja kl halv 8 på sönd.kvällen. Kl halv 8 började åskskurarna. Vi fick springa in med alla stånden i saloonen, alpackorna fick ju inte bli blöta i pälsarna. Det blev ganska trångt i saloonen där det ju var inrett till cafe´.
Engelsmännen, som var 10 st med roddare och fruar, satt på terassen under markisen och åt varmrökt lax, dom är ju vana vid regn, så dom oroade sig inte så mycket.
Citat från Phil Dunk (sångaren), på vår undran varför inte rökarna i England kan stå ute och röka som här, istället för att så många små klubbar slår igen nu efter rökförbudet : "det regnar".
Samtidigt som vi servade bandmedlemmarna med mat och dryck försökte vi på nolltid få upp partytälten och ordna med marknadsstånden. Grillen skulle ju tändas halv 8, för det krävdes ett tält mot regnet.
Lite försenat kom spelningarna igång, himlen sprack upp och det blev en varm underbar kväll.
Vår HUSTRUbadur Lennart Kåge inledde nån timme. Många hade ännu inte kommit, gäng på väg på cyklar från Sörping hade tagit skydd i en lada under regnet. Dessutom hade många dröjt sig kvar på sina semesterparadis i skärgården eftersom det var den varmaste dagen hittills i sommar, men anlände lite senare.
När Dunk och Disorderly drog igång hade dom flesta infunnit sig. Dom började ganska mjukt men allteftersom kvällen gick höjdes ljudnivån. Nu i efterskott tänker man på att man borde haft öronproppar att erbjuda till dom som valde att lyssna o danska intill scenen.

Nere i baren, där Hannes försåg gästerna med ekologiskt öl och vin och ekologiska korvar till grillen, där var ljudet kanonbra. Att det skulle regna och medföra att det skulle bli för trångt på logen var inte längre ett bekymmer, snarare tvärtom ibland. Baren, saloonen, Erikas konstutställning i magasinet, vagnsmuseet och rökrutan drog så pass många att det ibland kunde kännas lite glest på dansgolvet. Men för det mesta var det full fart där.
Bandet slutade spela kl 0015, och trots ihärdiga stampningar, engångtill-skrik och busvisslingar gick dom av scen. Trummisen hade fått ryggskott och orkade inte ett slag till. Istället satte Lelle igång ipodmusiken och dom som ville dansa lite annat fick sitt.
Alltid lika härligt att se Torsten, Liv och Yrsa dansa tango.
TACK, TACK, TACK till Tesan, Tommy, Hannes, Frida, Katarina och alla andra som hjälp till och som hjälpte till under hela kvällen.

NU LADDAR VI OM TILL JANNE SCHAFFER-FESTEN DEN 30 AUGUSTI.På en lördag denna gång - lite lättare för dom som ska upp o jobba. Alltså bara en månad kvar till nästa fest.

AV LENA M
2008-07-21 KLOCKAN 22:54

Stallet håller på att genomgå en rejäl ansiktslyftning både inne och ute.
Hannes har nu övergått till att jobba med det praktiska ett tag, fast egentligen vet jag inte om webb-mästrandet räknas som teoretiskt eller praktiskt jobb, jag tycker nog att det är högst teoretiskt i alla fall.
Nu håller han i rödfärgningspenseln ett tag framöver. Dessa gamla stockar och bräder som stallet består av har länge törstat efter falu rödfärg. Dom slurpar åt sig allt dom kan få. Hannes är noga med alla vrår och springor och bra blir det.


I en tidningsartikel om Gäverstad beskrevs byggnaderna, som hade färg med patina, vilket innebar att färgen var så gammal att den upplevdes som antik.
I en annan artikel beskrevs silverhästarna på Gäverstad i stallet med dom gråglänsade väggarna.
Kort sagt - dags att måla om. Man kan ta en hint även om den är vackert inlindad.
Resten av byggnaderna får nog nöja sig med en sprutmålning, men själva stallet tyckte vi var värd att få en make over by hand.

Inne i stallet har Tina och Jenny förbarmat sig över väggarna. Dom har idag startat upp med dom vita partierna och medan dom jobbar med det vita, grubblar vi vidare på om spiltväggar, boxar och övrig inredning
skall vara svarta, bruna, grå eller eventuellt röda, i samma nyans som ytterväggarna men i en färg som inte smittar av sig på hästarna. Alla vet ju hur en vit häst som skrubbat ändan mot en falurödfärgsvägg ser ut.
Skall stallet vara röd/vitt, svart/vitt eller brun/vitt. Vad tycker ni ?? Nån åsikt ????
Vi får hoppas att det hinns med innan det är dags för installning. Jo för tusan, det måste det göra.
Som ni nog märkt har vi lite pippi på falurödfärg just nu. Stolparna till flera hagar har blivit röda (med hjälp av Tommys barn) och alpackahuset som varit träfärgat sen det byggdes har nu blivit rött som dom andra.

AV LENA M
2008-07-01 KLOCKAN 09:59

Jag har all respekt för veterinärens jobb och speciellt för veterinären i frågas skicklighet. Men ibland verkar det som om dom, p.g.a. att dom bara ser det som går fel, inte tänker på alla tusentals fall när det går bra.
En moderkaka som inte ville komma ut i tid enligt expertisen (7 timmar), då blir man stressad. Man vet att hästen måste röra på sig ordentligt, oroa sig för fölet och att fölet ska dia ordentligt ,för att efterbörden skall krystas ut. Därför ordinerar man box (stillastående) och longering utan föl var fjärde timma.
När hästen går i flocken måste den oroa sig, vakta mot dom övriga, valla fölet bort från farligheter i princip vara igång hela tiden, vilket gör att efterbörden släpper inom ett dygn i 99,9 % av fallen.
Litar vi inte på naturen utan börjar gräva i hästen blir det ofelbart infektion och penecillinkur som följd.
Kanske har jag haft oförskämd tur genom åren, men under mina 40 år med föl varje år, ibland 7-8 st/år, har jag aldrig behövt behandla för en moderkaka som inte släppt. Ibland har det tagit upp mot 24 timmar, men naturen har alltid skött det snyggt.
Naturen är helt fantastisk och individens förmåga till självläkning likaså.
Hafdis efterbörd kom kl 2 på natten, efter longering var 4:e timme och en spruta. Veterinären var klok nog att inte gå in och gräva utan snurrade och drog i det som hängde ut, för att se hur hårt den satt. Hafdis klarar sig nog därför utan infektion.
Läser man i "läkarboken" tror man naturligtvis att stoet ska få feber, infektion och förlossningsfång bara det har gått 7 timmar och inget kommit.
På morgonen ville Jenny släppa tillbaka sitt ledarsto till flocken men fick rådet att det var alldeles för farligt, det kunde bli jakt och fölet kunde ju inte trådar och ström och man måste ju ha koll på förlossningsfång och dylikt.
Stackars dom andra fölen vars mödrar inte hade försenad moderkaksavgång, dom går där bland alla farligheter.
Naturligtvis är hagen jättefarlig för alla föl, diken, staket, stenar gropar dessutom kan dom springa för fort så dom bryter nåt av sina sköra ben, det har hänt, men risker man måste ta för att få en frisk och stark individ.
Veterinärerna är förlåtna, dom ser bara olyckorna, vem skulle inte bli stressad då ??

AV LENA M
2008-06-25 KLOCKAN 00:41

Man sitter och funderar lite under dom timmar det tar att köra vatten till 22 olika hagar varje dag (23 st blev det förresten idag, eftersom Annas nya träningshäst kom, som jag för övrigt fick lotsa hem efter land-rovern, då lastbilen från Skåne inte vågade köra över bron)
23 uppdelningar, ibland frågar besökare varför hästarna måste gå på så många ställen, man orkar inte alltid förklara och redogöra för varje enskilt fall, utan man säger oftast att dom är elaka eller ska banta.
Vet ni förresten att det är sju olika hagar med två individer i.
Eftersom ni tvivlar kan jag räkna upp: Odin/Thengill, Elva/Loa, Hrissla/Hremmsa, Saga/Dufa, Grim/Gjöff, Erpur/Dimma samt storhästarna. F.ö. är det fem hagar med tre i o.s.v.
Vallackerna i Hemhagen är ett föredöme, dom är 16 st (20 när vi släppte i maj). Det föredömliga med det hela är ju att vi har plockat bort alla deras hormoner, så att dom kan samsas så många. Stona har ju alla sina hormoner kvar precis som hingstarna, alltså blir det bråk.
Vindros hormoner var på topp igår kväll.Det blev akut resa till Gårdby och Oskasteinn, med transport lånad av Rose-Marie och Mikaela. Min transport brakade sönder tidigare på dan. Bantarhästarna måste få tugga, så jag åkte till Vikbolandet och hämtade 3 storbalar med timotejhalm a` 420 kg/st. Det blev för mycket för baklemmen när vi skulle lasta ur.
Hur som helst, Vindros, som aldrig åkt transport eller varit från sin flock och alltid blivit betäckt på hemmaplan förut, visste att tiden var mogen. Det gick på sju röda sekunder när vi väl var framme på Gårdeby. Båda var med på noterna direkt, dom har ju två ihop tidigare.
Efter viss tvekan, att kliva in i det skramlande stallet igen, så var hon tillbala i sin flock. Nu är det bara att hålla tummarna. Kom vi i tid? Det visar sig om ett par veckor.

AV LENA M
2008-06-21 KLOCKAN 15:43

Det är inte bara ljuset som vänder om idag på MIDSOMMARDAGEN, även näringshalten i gräset, som har ställt till med extra stora problem i år. Nu kan vi alltså börja pusta ut.
Samtidigt som larmrapporter i tidningarna avlöst varandra, om stundande höbrist och betesbrist. Höbrist p.g.a. att bönderna redan börjat fodra med förstaskörden för att betena torkat bort. Förstaskörden som dessutom blev ovanligt liten i år (här på G. 110 storbal mot 255 förra året). Samtidigt har vi på G. fått minska ner på hagarna istället för att utvidga dom eftersom hästarna blivit ännu fetare än normalt och dessutom har några haft fångtendenser p.g.a. hög protein- och/eller kolhydrathalt(sockerhalt) i gräset.

Frågan är, blir dom fetare för varje år eller är det vår tolerans som ändrar sig. Vänjer vi oss mer och mer av att se geopardliknande hästar på tävlingsbanorna vilket gör att vår toleransnivå för hur tjock en häst får vara sjunker?
Fångproblemet i år har nog inget att göra med fetheten hos hästarna. Det har inte varit dom feta hästarna som haft fångtendens, snarare tvärtom.
Hur som helst, det mest absurda med det hela är att vi måste fodra en massa hästar med hö, för att det finns FÖR MYCKET MAT i hagarna !

(SOLEY är ursäktad, har man fått så många föl som hon så blir magen lätt lite uttänjd.)

AV LENA M
2008-06-19 KLOCKAN 20:42

Jag tänkte att jag skulle blogga om loggan. Hannes har skapat en Lenas blogg så då får jag se till att finna saker att blogga om. Det finns egentligen en massa saker jag vill skriva om, dom lite allvarliga och tyngre sakerna spar jag till en regnig dag.
Idag tänkte jag bara förvåna mig över att omröstningen på tavlan i stallet utföll till den 30 år gamla loggans fördel (egentligen snodd från ett tyskt företag från början).
Min gissning var att nya loggan, skapad av Hannes, skulle ta 100 % av rösterna, färglagd mot bara konturer, ack vad man kan missta sig. Nu får alltså den gamla välkända hästen pryda dom nya svarta stalljackorna, som jag fått löfte om ska komma före semestrarna.
Förresten ni har väl sett att loggan i trä vid kanalbron har blivit silversvart (Larus), istället för silverbrun (Tritte). Tinas verk !

AV LENA M
PRENUMERERA
10 SENASTE INLÄGGEN
10 SENASTE KOMMENTARERNA
ARKIVET
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.