Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2006-12-12 KLOCKAN 00:00

”En bra häst har ingen färg” heter det ofta. Färgen är ju bara till för att ögat ska njuta. Man skulle då rimligtvis också kunna säga , att ”en bra häst har inga lyft”. Stora rörelser med höga lyft på frambenen har bara en funktion, att vi ska njuta av det vi ser.

.
Färg och lyft är alltså likvärdiga – ögat skall få njutning. Vad är då EN BRA HÄST. Om en bra häst, är en häst, som vi kan nå framgångar på tävlingsbanan med, då är en häst med höga lyft = en bra häst. Om däremot en bra häst är en häst, som kan bära sin ryttare under mycket långa sträckor i bekväma gångarter, en häst med bra lynne, som kan ridas av alla lika lätt, med andra ord en mycket användbar häst. Då har varken färg eller lyft någon funktion.
Allt hänger alltså på vad man lägger in i ordet ”bra”.

En bra häst är (enl. min mening) en vacker häst med utmärkt lynne, som kan användas till många olika saker.
Den ultimata turhästen kan lyckliggöra upp till ett par tusen människor under sin livstid, med sin mjuka lättridna tölt och vänliga sinne.
Tävlingshästen lyckliggör kanske en, två eller tre ryttare under sin livstid
.

Kanske är den allra bästa hästen den, som kan variera sig. Plocka fram sina tävlingsgångarter när det så krävs och sen hushålla med krafterna och ”rinna på” i tölt när man är ute på långtur, samt kunna bära många olika ryttare utan att förlora sin hållning och bärighet i tölt.

”En bra häst har ingen färg” ?? Inget kan vara mer fel. En bra häst måste även ha färg och utsrålning. Hur stor del av hästens liv bär den ryttare och hur stor del går den i hagen och bara ser ut. Till att börja med har vi fem hela år, när vi inte kan göra annat med hästen än att titta och njuta. Därefter rids den kanske 1-2 tim./dag, resten av tiden går den omkring och förskönar vår omgivning. Med alla sina vackra färger.

Högt BLUP = en bra häst – inte alltid . Torvaldurs BLUP – system är ett alldeles utmärkt redskap, när man vill komma snabbt fram i aveln. Om man anser att det är bråttom. Men tänk på att det har tagit över tusen år att skapa islandshästen med alla dess fantastiska egenskaper.

Kommer vi att kunna återskapa den ursprungliga starka, robusta, tåliga och orädda hästen om vi skulle ångra oss, om vi tycker att förändringen har gått för snabbt. Eller om vi tycker att vissa egenskaper har förändrats åt det negativa hållet lika fort, som vissa egenskaper har förbättrats.
Risken är att vi har gått miste om ”outsider-hästarna” med stark arvbarhet som behövs för att stärka upp aveln med nytt blod. Hamnar dom helt utanför systemet p.g.a. att dom inte har några BLUP-tal? Dessa individer behövs i varje avelsarbete.
Det intressantaste med BLUP-systemet är enl. min mening att man kan gå in och titta på dom olika delmomenten och där utläsa om det finns en egenskap där ex.vis hingsten nedärver sig starkt och som kan komplettera en egenskap hos stoet man skall använda.


Warning: getimagesize(bild/99.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/b1569/public_html/funktioner.php on line 732


Warning: getimagesize(bild/88.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/b1569/public_html/funktioner.php on line 732Warning: getimagesize(bild/47.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/b1569/public_html/funktioner.php on line 732

Warning: getimagesize(bild/46.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/b1569/public_html/funktioner.php on line 732

Warning: getimagesize(bild/49.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/b1569/public_html/funktioner.php on line 732


Warning: getimagesize(bild/100.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/b1569/public_html/funktioner.php on line 732
AV LENA M
2006-08-20 KLOCKAN 00:00

I år var det 7 st som kom på den årliga träffen, för att återuppleva gamla minnen från våra somrar på 70-talet. Johanna kunde tyvärr inte komma eftersom hon gick och gifte sig dan innan. Det får väl anses som giltigt förfall, lite hårt att sticka iväg på egen hand redan dan efter.

Ritten på söndagen var det fem st som orkade upp till, därför är inte alla med på bild denna gång.

Vi ses den 19-20 aug. nästa år (2006)

Idag är det den 20/8 -06 sommarbarnen har åkt hem och jag lägger in färska bilder......
Eva A. var också med på träffen men hon hann inte vara med på ritten - en kviga som skulle flyttas där hemma.

AV LENA M
2006-07-26 KLOCKAN 00:00

Kofri fra Morastödum har betäckt ston på Gäverstad under maj och juni -06.
Tjugo betäckta ston och tjugo konstaterat dräktiga. Av dessa är 7 st hemmahörande på gården. ( 5 egna + två inack.)
Han är en vacker 1:a klass femg.hingst, svartskäck med bläs, underbart lynne och stora elastiska rörelser med 8,27 för rideg.
Kofri ägs av Styrmir Snorrasson i Leksand.

AV LENA M
2006-06-11 KLOCKAN 00:00

En uppföljning av den 25 år gamla filmen med bl.a. Janne \"Loffe\" Carlsson skall ha premiär till 25-årsjubileet till jul. Det blir en fantastiskt rolig komedi med idel kända skådespelare bl.a. Loffe Caelsson igen, Lena Endre, Eva Röse, Regina Lund, Magnus Härenstam, Pia Johansson.
Några scener görs med Gäverstad som bas, så vi ställde upp med rekvisita och annat under lördagen - så himla kul.
På måndag och tisdag körs en spännande actionscen i Klämman sluss.AV LENA M
PRENUMERERA
10 SENASTE INLÄGGEN
10 SENASTE KOMMENTARERNA
ARKIVET
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.