Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2013-07-05 KLOCKAN 20:02

Det kan verka som ett svepskäl att inte gå på SM eftersom jag inte sitter på hömaskinerna själv längre. Men faktum är att på söndag pressar vi ca 300 storbal som vi ska dras med hela nästa vinter, dag ut och dag in. Mina 10 goda skäl till att inte gå på SM, trots att tävlingarna detta år går nästgårds. Vet att jag kommer att ångra mig om jag inte är med och håller koll på ..

1. att jag får 12 lager plast som jag beställt

2. att dom kör med den gamla sega plasten och inte den nya värdelösa försträckta, som inte tål nåt.

3. att det inte går tid emellan pressning och plastning, för att förhindra att balen hinner ta värme.

4. att jag kan finkamma dom ställen fåglarna håller till på, för där finns det garanteras små kadaverbitar av orm, möss eller harpaltar :-(

5. att materialet håller rätt torrsubstans 60-70 % vi vill inte ha det för blött, då risk för botulism. Vi vill inte ha det för torrt, då blir det ingen ensileringsprocess (mjölksyrejäsning) utan konserverat gräs, ej lika hållbart och alls inte lika gott. Den allra svåraste biten. Om man börjar pressa och plasta när det känns lagom torrt, så har det hunnit bli för torrt när man kommer till dom sista strängarna.

6. att jag kan tejpa ev. hål på direkten med den speciella ensileringstejpen.

7. att dom tar bort hälften av knivarna i pressen, så att materialet inte blir för kort och smuligt. Hästarna mår bättre av lite längre strån, speciellt om dom ska äta i slowfeednät.

8. att rundbalarna hamnar på plattsidan och inte på den rundade sidan. Fyrkantsbalarna spelar ingen roll hur dom landar. Vi kör ju med båda sorter denna säsong.

9. att kolla hur snabbt jäsningsprocessen kommer igång. Blåser balarna upp sig ordentligt första timmen eller tar det längre tid. Påverkar hur snabbt vi kommer att kunna stapla hem dom.

10. Sist men inte minst - bjuda hjältarna på kaffe. Hjältar för att dom står ut med ett sånt kontrollfreak som jag.

AV LENA M
KOMMENTARER (1)
2013-07-06 KLOCKAN 22:17 SKREV EVA SUNDMAN:
Hejja Lena!! :), kram från Eva
SKRIV KOMMENTAR!
Kommentar:
Namn (obligatorisk):
Epost (obligatorisk, kommer ej visas på sajten):
Blogg/Hemsida:
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.