Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2008-12-14 KLOCKAN 17:26

Till jul önskar jag mig endast en sak av tomten. En TORR vinter. Man har ju ingen lust att önska sig en kall vinter för att få det lite renare och bärigare ute, då får man ju bara skyffla in ännu mer ved i pannan. Jag vill ju inte att hyresgästerna, som också är beroende av min vedpanna, ska frysa.( Jag och mina sambos, vi sätter nog hellre på oss ett lager kläder till än att köra ved hela dagarna.) Dessutom har mina axlar och armar återhämtat sig rejält efter ett par milda vintrar utan isbaljor som ska hackas.
Nej, hellre en torr vinter än en kall. Men eftersom det förmodligen är en alldeles orimlig önskan, så får man väl önska sig kyla istället.
Det är ju nya uppfinningar och nya grindhål varje dag, för att ta sig in till hyfsade platser att lägga maten på. Ibland tror jag att 4-hjulingen ska skära ihop eller explodera när den tvingas dra en 500-kilosbal uppför en lång tung lerig uppförsbacke.
Ja, jag vet, man kan göra det enkelt för sig. Många gör det också.
Man kan med hjälp av traktorn slänga ut en hel bal c:a var 5:e dag i varje hage (räcker till 10 hästar). Men även om man byter ställe varje gång man tar ny bal, så måste man stå ut med , att se hästarna stå och trampa i en djup ring av gyttja 24 timmar/dygn. Det tar inte lång stund förrän den torra plats man just sett ut att lägga balen på, skulle platsa för vilket gyttjebrottningsmästerskap som helst.
Dessutom får man traktorspår som går att likna med djupa vallgravar.
O.K. hingstflocken har fått en häck med bal, hos dom kan det fungera något så när. Dom går i en skogshage som är lite torrare och dessutom rör dom på sig, dom står inte 24 timmar vid häcken, just för att dom är hingstar och har ett behov av att röra på sig.

En annan kommentar som jag ofta får höra är:" varför gräver du inte ner eluppvärmda vattenkoppar eller baljor" ( 27 hagar ! jag skulle få gräva upp hela gården, för att inte tala om kostnaden )
SVAR: Ja det skulle spara mycket jobb. Men samma sak där. Då är man låst vid platserna oavsett hur söndertrampat och gyttjigt det än blir. Man får förse sig med ett par rejäla skygglappar och ett hjärta av stål.
NEJ ! Jag vill kunna flytta mina flockar, finna nya lösningar, hitta nya platser allteftersom. Även om det emellanåt är mycket svårlöst.

Under mina 45 år med egna hästar har jag prövat allt, vad gäller vattenförsörjning vintertid.
Mina gula skumsprutade baljor slår det mesta. Det blir ett islock upptill, men dom fryser inte runt om och under och inuti. Att jag sen måste sitta och köra runt vatten till alla dessa hagar varje dag är inte så tidskrävande som man skulle kunna tro, med tanke på att även om jag hade automatiska baljor skulle jag bli tvungen att åka till varje hage varenda dag. För att räkna och kolla till hästarna, kolla alla trådar och grindhål, kolla att vattnet fungerar, att dom har salt osv. , kan ju lika gärna ta med vatten då, och man har en bättre koll på allt.

Vattenkoppar har man förresten gjort försök på Ultuna med, och kommit fram till att hästar inte ska dricka i vattenkopp. Dom smådricker och får oftast i sig för liten mängd vatten.

Egentligen är jag helt övertygad om att man inte skulle behöva vattenhink i boxen till hästarna i stallet över natten. ( Om man fodrar med hösilage, hö är en helt annan sak ). Dom skulle då lära sig att dricka på dagtid när dom är ute. Vildhästarna går till vattenhålet en gång, högst två gånger/dygn.
Bäddarna i stallet skulle bli torrare och finare och hästarna skulle dricka rejält när dom kom ut istället.
Hästar är otroligt anpassningsbara djur. Man kan programmera dom som man vill. Man kan ex.vis programmera dom till att vara just HÄSTAR och inget annat.

Lersituationen i rasthagarna=utsläppshagarna är av en annan art. Där får man helt enkelt sätta på sig skygglappar. Man får trösta sig med att stallhästarna i alla fall få äta och ligga torrt och rent inne.
Antagligen skulle inte hästägarna bli speciellt glada om jag började flytta runt innehästarna. Det skulle ju ta hela kvällen att med ficklampa lokalisera sin häst som kanske gick nån halv km bort, det skulle inte bli nån tid över till ridning.

När alla höll tummarna för att regnet inte skulle nå Gäverstads nyslagna högärden, så funkade det 100 %. Det regnade överallt utom här. Andra skörden blev därför kanonfin, inte stor men fin.

Om vi nu gör likadant . Alla håller tummarna och önskar av tomten en jätteTORR vinter, inte alltför kall men fri från nederbörd.
Vi kanske grejar det.

I nästa blogg ska jag berätta om VÄGSKÄL jag står inför. Tror jag.

AV LENA M
KOMMENTARER (1)
2008-12-15 KLOCKAN 16:31 SKREV CAROLINE:
Hettan, jag och Saga håller tummarna...Mvh Carro
SKRIV KOMMENTAR!
Kommentar:
Namn (obligatorisk):
Epost (obligatorisk, kommer ej visas på sajten):
Blogg/Hemsida:
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.