Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2009-11-21 KLOCKAN 18:33

Idag hade vi en diskustion i stallet om skogens nya invånare, dom man aldrig ser bara känner att dom finns där, inte minst utav hästarnas beteende och av dom jordfräsliknande spår dom lämnar efter sig.

Petra fick närkontakt häromveckan utanför Djurtorp. Hennes lilla Lupo stod inte pall för den hårda kroppen. Suggan dog, bilen behövde omfattande reparation och blev kvar på verkstaden i tre veckor, Petra klarade sig med blotta förskräckelsen.
Vildsvinen har kommit stort. Många varningsrop har hörts, att dom bl.a. bökar upp jord på hösilagefälten vilket skulle medföra en högre butolismrisk. Jordbakterier vill man inte få in i plastade balar, där den syrefria miljön kan omvandla dessa till det fruktade giftet.
Blandade känslor alltså. Jag vill ju helst att det ska finnas massor av djur i skogen vildsvin, vargar, björnar, älgar och annat.
Samtidigt är jag glad att jag inte längre driver turridning. Hästar är paniskt rädda för grislukt om dom inte fått chans att vänja sig. Att komma med ett gäng nybörjare och alla hästar gör helt om och flyr vill man inte uppleva, att grisarna gör detsamma hjälper ju inte.

Till min glädje har jag upptäckt att grisarna även är till en del nytta. Dom glufsar i sig en hel massa ekollon. Det verkar som om dom har rensat väldigt effektivt under ekarna i Hornstull, vilket gör att vallackerna inte riskerar att bli förgiftade av mögliga och svampangripna ekollon i vinter. En risk som kan finnas varma höstar då ekollonen lätt blir angripna av giftig svamp.
Nu är det mer riskfritt att ha bantarhästar i den hagen. Meningen är ju att dom ska äta fröhalm som extrafoder och inte ekollon.

Nu till min fundering. Skall det bli en ny "Öffe". Vårt hängbuksvin som regerade i stallet fram till år 2000. Han gjorde underverk med turridningshästarna.
När han som kulting flyttade in i stallet flyttade hästarna ut. Vissa hästar tog det flera timmar att få över tröskeln igen. Andra sprang ner till kanalen, där tog det stopp och närmare stallet tänkte dom inte gå.
Han lyckades så småningom övertyga dom om att han egentligen var en av dom. Han trodde fullt och fast på att han var häst. På turerna la han sig längst bak. När vi ville bli av med honom var vi tvungna att galoppera ifrån honom, då satte han sig ner och väntade tills vi kom tillbaka.
I skogen hade vi på den tiden ett hägn med vildsvinskorsningar som skulle markbereda för plantering. Vi kunde rida dit, räkna in grisarna och se över staketen, utan att hästarna fick spelet.
Kanske dags för en efterträdare till Öffe. Dom flesta hästarna skulle nog behöva gå i gristerapi.
Vad tycker ni ??????

Nedan bilder på Öffe i sin halmspilta som numera är Töfras box. Katten Alice1 som sov hos, på och under Öffe, som födde sina ungar hoshonom och lät honom bli barnvakt. Kolla särskilt på hur behagfullt han sträcker ut sig då Alice kliar honom bakom örat.
Man kan tydligt se hur grisar älskar halm, mycket halm. Öffe har burit dit allt själv och bäddat. Därför är det extra skrämmande att se på nyheterna IDAG, om hur många grisar i Sverige har det.
BESTÄLL EN EKOLOGISK SKINKA I TID I ÅR, ANNARS BLIR NI UTAN.
ska vi ha en sån här sötnos i stallet igen eller inte ?

AV LENA M
KOMMENTARER (15)
2009-12-12 KLOCKAN 12:19 SKREV EMMA W:
hahaha, men det är väl självklart att vi ska ha en gris ! :D
inget tvivel om att jag inet är ensam om att tycka så!!
mamma sitter här och nickar åt förslaget också!
2009-11-30 KLOCKAN 14:56 SKREV ANN:
hej !
klart vi ska ha en gris.
det blir bra träning och säkert många goa skratt...
hej svejs
//Ann
2009-11-29 KLOCKAN 15:55 SKREV LENA:
Blev Selda rädd för en gris ????? Det är just därför vi skulle skaffa en så att ingen häst ska bli rädd i skogen om dom möter en. Dom vänjer sig snabbt med gris om man har en i stallet.
2009-11-28 KLOCKAN 18:09 SKREV MARIANNE:
Öffe kommer jag ihåg som en charmig gris, men efter Klaras olycka med sin häst Selda blir jag lite tveksam. Selda dog ju på kuppen! Klara hade änglavakt, hon kunde gått samma väg... puh!Dreyra var ju också väldigt rädd för grisar/svin. Vi hade faktiskt en egen liten minigris som hette Elsa, sedemera Elsa Pälsa för hon fick lång päls. Lena, du är ju klok så det skulle säkert funka, men ta det väldigt försiktigt.
2009-11-26 KLOCKAN 09:52 SKREV MADDE KEMPE :
Det vore kul med en ny varelse i stallet, jag skulle inte ha något emot att ha en sådan sötnos hos oss :)
2009-11-25 KLOCKAN 00:11 SKREV MOA:
Kikade in här lite och vad kul med bilder på Öffe!
Nu är jag ju inte i stallet men självfallet måste ni ha en ny, han var ju underbar!
Kommer ihåg när du introducerade mig till honom "jag lovar, det är en gris där inne under halmen, nånstans" och jag funderade på om du drev med mig eller inte men ut kom han efter ett tag, lilla (stora) Öffe :)
2009-11-24 KLOCKAN 21:59 SKREV ANNA J:
Jätte kul med en ny lite gris, men kommer du ihåg hur dåligt han mådde på slutet pga av att han åt förmycket och blev för tung och tjock. men om man bort ser från det så tycker jag att det vore skoj med en lite nya Öffe 2
2009-11-23 KLOCKAN 20:37 SKREV MARIA BARDH:
tycker det låter som en bra ide, för hästar är ju allmänt rädda för grisar och skulle nog bli mi ndre om man möter en i skogren.
2009-11-23 KLOCKAN 19:02 SKREV EMILIA:
hoppas att han orkar jaga bort alla hundar ur stallet isf ;P
2009-11-23 KLOCKAN 15:31 SKREV IDA:
Många skulle nog må bra av lite "gristerapi", men ta en utan svininfluensan tack ;)
2009-11-23 KLOCKAN 12:28 SKREV HANNES:
Smart lösning! Så tänker en problemlösare som inte bara sitter grymtar (hihi) vid köksbordet! Stödjer't. Öffe 2.0.
2009-11-23 KLOCKAN 12:27 SKREV EMIL:
Stödjer't
2009-11-23 KLOCKAN 12:08 SKREV CAROLINE:
Oooojaaa! Det är en supper ide! Men varför en skaffa två, så kan du avla på dem med =)!
2009-11-23 KLOCKAN 12:03 SKREV HELENA:
Låter som en bra idé.
Kommer ju kännas lite tryggare när man rider ut.
2009-11-23 KLOCKAN 06:27 SKREV TINA K:
Vore kanske bra men en ny "Öffe" (kul för oss som inte fick träffa den gamla) så hästarna blev av med lite "nöff noja".
SKRIV KOMMENTAR!
Kommentar:
Namn (obligatorisk):
Epost (obligatorisk, kommer ej visas på sajten):
Blogg/Hemsida:
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.