Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt

GRIM

GRIM 3/5 1977 - 18/9 2012 , Gäverstads trotjänare nr 1, vår världsberömda affisch-häst.

”Hästen och katten”, Pelle Wichmanns suveräna bild på Grim och vår katt Åskan, som han fotade på 80-talet, har publicerats otaliga gånger i tidningar och böcker och har använts i en rad olika reklamsammanhang.

Har själv stött på "Grim & Åskanaffischen" i de mest osannolika sammanhang både i Sverige och utomlands.

Hur bilden kom till och hur man kan beställa affischer, läser man på
Pelles hemsida

Grim föddes -77 på Gibraltar (Grensholm), där vi bodde då. Hans mamma var mitt första islandssto Dekkja och hans pappa var Fylkir fra Flaga, som var en underbar isabellafärgad hingst, som importerades på 70-talet
Efter att Fylkir lämnat Island, hamnade hans avkommor i topp på Landsmot, det ledde till att Tyskland lånade in Fylkir från Sverige 1983. Samma säsong var det meningen att han skulle betäcka hos oss på Gibraltar.
När han kom tillbaka var han tvungen att stå i karantän i 3 veckor , innan vi kunde släppa honom med våra 8 ston, vilket gjorde att betäckningarna inte kom igång förrän i september och vi befarade sena fölningar.

Året därpå fick vi 8 Fylkirföl , sju år efter mina två första, som var Grim och Fjalar, båda födda -77. Samtliga ston fölade efter endast 10 månaders dräktighet. Fantastiskt hur naturen kan ordna till det!

Grim reds in och såldes, för att sedan köpas tillbaka ett antal år senare, då vi började med turridning.
Grim kastrerades på våren som 3-åring. Vilket inte var en dag för tidigt.- Han var en riktig mördarhingst – andra manliga hästar skulle oskadliggöras till varje pris. Som vallack dämpades hans stridslystnad något, men inte tillräckligt för att han skulle kunna vistas i flock. Han fick under sina 35 år istället leva med EN sällskapsdam i taget. Damerna har varierat, men dom sista åren har han kamperat ihop med sin halvsyster Soley (Fylkir-Freyja) som var en av dom åtta som föddes -84. Nu efter Grims frånfälle har hon gått tillbaka till stoflocken, där hon får fortsätta leva som pensionär.

Däremot var han oerhört svag för småpojkar (hästar) dom lekte han med, dom fick klafsa runt i hans mat utan att han sa ifrån, hur enerverande dom än blev.
Det hände således att han fick gå bland hingstfölen som lekfarbror. När det blev för mycket av det goda, gömde han sig i ett taggbuskage , där dom inte kunde se honom, för att få chans att pusta ut. Att säga ifrån till dom fanns inte på kartan - trots att han aldrig skulle avstått från ett rejält slagsmål med samma individer ett par år senare.

Många har börjat sin ryttarkarriär på Grims rygg. Han var fantastisk med alla nybörjare, men kunde även tända till och visa upp sina gamla tävlingstakter , när någon van ryttare klev upp.

Under våra 12 år med turridning var han en klippa. Vi slutade 2002, så dom sista 10 åren av hans liv har han i princip levt som pensionär hela tiden.
Sista året magrade han av, tänderna var det konstigt nog inget större fel på, men kroppen tog inte upp näringen och han hade väl en släng av gammelhästsjukdomen cushing-syndromet som bl.a. gör att dom har svårt att släppa vinterpälsen helt.

Veterinären sa i våras att han fick en sista sommar, men att han skulle få hjälp att sluta innan höstrusket satte in.

Den 18 september kl 10 på fm tog epoken Grim slut. Han var då 35 år och 138 dagar gammal.

Nedan blandade bilder från Grims liv. Först en bild på Grim och hans syster Soley, som var en trogen kompis dom sista åren. Därefter några bilder från 30-årskalaset för fem år sedan.


framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.