Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2010-02-04 KLOCKAN 19:14

När det första rejäla snöfallet kommit kunde man se hästarna bete sig som barn (som föl menar jag), alldeles vilda av lycka. Flockarna lekte, busade och man kunde se hästarna lägga av en lång serie bakutsparkar, som följdes av ett jämfotahopp rakt upp i luften och sen iväg. Dom tävlade och racade med varandra så snön yrde i jättemoln omkring dom.
Boxhästarna som släpptes ut i den nya snön visade om möjligt ännu större lycka. Vissa kunde lägga sig att rulla gång på gång och ytterligare ett otal gånger för att riktigt pressa in den rena svala snön till huden, benen började vika sig innan man hann få av grimman. ( Dom med täcke på rullade bara en gång, det hade liksom inte lika stor effekt.)

Nu har vi haft snö ett tag, den har spätts på hela tiden, följt av en riktig snöstorm i onsdags. Nu var scenariot det omvända.
Dom visste inte till sig av lycka när traktorn plogade upp fodringsplatser i hagarna och marken kom fram. Dom kunde plötsligt springa, hoppa och galoppera utan att plumsa i en meter djup snö.
Dom kretsade runt traktorn i full galopp och kunde knappt vänta tills den var färdig. Bara att marken kom fram på vissa ställen var jättespännande.


När hästarna väl vant sig vid snön kommer deras rätta, lata sida fram. Då går dom på led som elefanter och " håller varandra i svansen" för att slippa pulsa och göra av med onödig energi. När dom passerar ett stort fält skulle dom inte falla sig in att ta ett enda steg utanför den upptrampade stigen. Stoflocken (15 st) går flera ggr/dag sträckan mellan fodringsplatsen och ligghallen - inte ett hovspår utanför stigen. Dom är inte så olika oss när det gäller att följa minsta motståndets lag.Vilken himla tur att dom funkar på det viset, annars skulle dom väl ganska snart upptäcka att trådarna blivit så låga eller helt obefintliga att det bara skulle vara att kliva ur hagen, för att inte tala om strömeffekten i staketen.
På dom flesta ställen kan man åtminstone se den översta tråden.

Märkligt nog så verkar det finnas lite lite ström i trådarna i alla fall , förmodligen smälter strömimpulserna snön närmast tråden så att det bildas en smal tunnel för tråden. Snön leder inte ner strömmen i marken helt o hållet som man skulle kunna tro. Den innehåller ju luft , inte bara vatten. Tyvärr så betyder ju detta också att hästarna som står på tjock snö inte heller har mycket markkontakt och därför inte får mycket till stötar om dom går emot. Som sagt var, skönt att dom håller sig till sina stigar.

Ingers och min sedan länge planerade resa till Ishotellet i Jukkasjärvi gick om intet p.g.a. snöstormen i onsdags. Av alla dagar på året valde vi den dagen då all kollektivtrafik var inställd. Vi lyckades ta oss till Norrköping efter pulsande, skottande, bogsering och 45 minuters sen ankomst till tåget, som skulle ta oss till Arlanda. Tåget stod kvar på perrongen till vår lycka. Efter ett par timmar insåg vi, att det skulle aldrig avgå nåt tåg överhuvudtaget till Arlanda eller någonstans denna f.m. Det var helt kört. Vi hade missat planet.
Ishotellet frångick glädjande nog sin policy, och lät oss boka om. Nu bär det iväg den 29 mars istället. Kanske är det en bättre tid för Kiruna, Ishotell och hundsläde i mars, lite ljusare i alla fall.
Kanske mindre risk för snöstormar likt den i onsdags.
Tritte, äldst och klokast, visar vägen till maten genom stormen.

AV LENA M
KOMMENTARER (5)
2010-02-26 KLOCKAN 00:18 SKREV MARIA:
Finfina Tritte!
2010-02-12 KLOCKAN 20:36 SKREV TINA S:
He he. Den sista bilden var ju underbar! Härligt mycket snö (när man bara sitter framför dataskärmen..)
2010-02-08 KLOCKAN 15:26 SKREV CARRO:
Vilka underbara bilder! Rologt att se hela stoflocken i led med min lilla Pùma i täten!!
2010-02-07 KLOCKAN 13:55 SKREV EMILIA:
oh, mysiga tritte!
2010-02-07 KLOCKAN 11:35 SKREV HANNA:
Vilka härliga bilder. Det är fint att se att stohagen är så stor hästarna får möjlighet att göra en egen "naturstig"
SKRIV KOMMENTAR!
Kommentar:
Namn (obligatorisk):
Epost (obligatorisk, kommer ej visas på sajten):
Blogg/Hemsida:
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.