Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2008-06-25 KLOCKAN 00:41

Man sitter och funderar lite under dom timmar det tar att köra vatten till 22 olika hagar varje dag (23 st blev det förresten idag, eftersom Annas nya träningshäst kom, som jag för övrigt fick lotsa hem efter land-rovern, då lastbilen från Skåne inte vågade köra över bron)
23 uppdelningar, ibland frågar besökare varför hästarna måste gå på så många ställen, man orkar inte alltid förklara och redogöra för varje enskilt fall, utan man säger oftast att dom är elaka eller ska banta.
Vet ni förresten att det är sju olika hagar med två individer i.
Eftersom ni tvivlar kan jag räkna upp: Odin/Thengill, Elva/Loa, Hrissla/Hremmsa, Saga/Dufa, Grim/Gjöff, Erpur/Dimma samt storhästarna. F.ö. är det fem hagar med tre i o.s.v.
Vallackerna i Hemhagen är ett föredöme, dom är 16 st (20 när vi släppte i maj). Det föredömliga med det hela är ju att vi har plockat bort alla deras hormoner, så att dom kan samsas så många. Stona har ju alla sina hormoner kvar precis som hingstarna, alltså blir det bråk.
Vindros hormoner var på topp igår kväll.Det blev akut resa till Gårdby och Oskasteinn, med transport lånad av Rose-Marie och Mikaela. Min transport brakade sönder tidigare på dan. Bantarhästarna måste få tugga, så jag åkte till Vikbolandet och hämtade 3 storbalar med timotejhalm a` 420 kg/st. Det blev för mycket för baklemmen när vi skulle lasta ur.
Hur som helst, Vindros, som aldrig åkt transport eller varit från sin flock och alltid blivit betäckt på hemmaplan förut, visste att tiden var mogen. Det gick på sju röda sekunder när vi väl var framme på Gårdeby. Båda var med på noterna direkt, dom har ju två ihop tidigare.
Efter viss tvekan, att kliva in i det skramlande stallet igen, så var hon tillbala i sin flock. Nu är det bara att hålla tummarna. Kom vi i tid? Det visar sig om ett par veckor.

AV LENA M
KOMMENTARER (8)
2008-07-03 KLOCKAN 15:10 SKREV JOANNA:
allt vi behöver för att hålla våra hästar smala är en lång (vääldigt), skogsokuperad hage. shettisarna är riktigt smala, dom hinner knappast komma fram till andra änden av hagen förän resten av flocken bestämmer sig för att vända, så de stackars shettisarna hinner inte ens äta det lilla gräs de kan hitta i skogen..
2008-07-01 KLOCKAN 10:20 SKREV VIVI:
Enbart fröhalmsfoder och jordhage fungerar jättebra ur bantarsynpunkt för Odinn och Thengill! Ingen av dem kan ju trots det kallas direkt mager. Jag ska öka fröhalmsgivan betydligt mer till vintern åt Odinn. Det verkar vara ett superbra foder för våra lättfödda vänner. För övrigt föreslår jag att vi ställer ihop fler hästar i hagarna, både till deras glädje och för att spara på bevattningsarbetet. Fler är t.ex. välkomna att gå ihop med Odinn och Thengill, eller hur Marianne? Vi kan väl göra hagen större allteftersom det behövs?
2008-06-27 KLOCKAN 15:57 SKREV HELENA JONSSON:
Tack Lena för att du tar hand om våra hästar och alltid har det som är bäst för dom i åtanke! Gneisti, en av bantarhästarna uppskattar detta!
2008-06-27 KLOCKAN 13:59 SKREV EVA RINGQVIST:
Erpur är lycklig nu när han fått en snygg tjej på gamla dar....hans hormoner är i ordentligt omlopp när han lämnar dimma i hagen,han ser lite förvånad ut själv när han känner hormonerna svalla.....det var ju ett tag sen dom var aktiva :)så man kan ju stå ut med lite fång när fördelarna väger tyngre....
2008-06-25 KLOCKAN 23:44 SKREV JOANNA:
:) men vart går hetta nu då? förresten måste ju Erpur vara helt till sig, nu när han får gå med en så tjusig dam! och tur i oturen för dimma :)
Blogg/hemsida: http://snaelilja.se
2008-06-25 KLOCKAN 23:28 SKREV LENA M:
bra Joanna, det kanske man kan testa när elva o loa kommer hem från sitt 4 dagarsläger på Gårdeby. Elva kanske kan gå på lite mer bete nu när gräset inte är så starkt längre (proteinnacke) och saga o dufa kan ju börja gå i en trädhage nu när dom inte går med hettorna längre (raudhetto måste ju gå utan träd)
2008-06-25 KLOCKAN 19:58 SKREV JOANNA:
men att saga dufa inte kan gå ihop med loa, elfa ?
Blogg/hemsida: http://snaelilja.se
2008-06-25 KLOCKAN 19:43 SKREV H.:
Fyra vallacker saknas alltså efter bara en månad! De kanske inte är så fridfulla och utan blodtörst som du tror.. ;)
SKRIV KOMMENTAR!
Kommentar:
Namn (obligatorisk):
Epost (obligatorisk, kommer ej visas på sajten):
Blogg/Hemsida:
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.