Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt

FÖL 2012

STJÖRNUNOTT som väntade ett föl efter ILLINGUR fra Toftum även detta år var beräknad till den 3 juni, hon skulle föla som nummer 4 men blev först. Den 19 maj, men vi hittade inte fölet förrän den 20:e, han hade kommit på fel sida om staketet i födseln och vandrat iväg. Han fick åka hem på fyrhjulingen men verkar inte ha tagit skada av att inte få mjölk första dygnet. Han är jättepigg.SMILLA fölade idag den 25 maj i rätt tid. Ett föl efter Thorsteinn från Sjolanda. Isabellafärgat sto, med förhoppningsvis Fylkirs alla gener. "Totte" är ju rakt nedstigande tredje led e. Fylkir och Smilla har honom som morfar.
forts. följer antagligen med Vordis som ska ha tidigast den 28 maj och Stella den 3 juni , Svala sist den 18 juni.STELLA kom som nummer tre. Hon var förstagångsföderska men allt gick bra. Hon födde nån gång på morgontimmarna, när jag kom ut så var fölet, ett rödblackt sto, fortfarande lite blöt. Först trodde jag att Stella knyckt Vordis föl, eftersom jag var så inställd på att hon skulle få ett skäckföl. Fadern isabellaskäck och Stella svartskäck. Enligt hingstägaren så har det tydligen fötts flera rödblacka efter Thorsteinn undan svarta ston t.o.m. undan ett svattskäcksto.

VORDIS fölade fyra dagar senare den 3 juni nån gång tidigt på morgonen. Den lilla isabellatjejen var torr, hade diat och var ute på en galopprunda runt mamma när jag kom ut. Fascinerande hur smidigt det kan gå trots att även Vordis är förstagångsföderska. Pappa "Tottes" färg har slagit igenom även denna gång.

SVALA kunde inte vänta, alla andra hade ju föl vid sidan. Vi tror att det skulle ha legat kvar i magen ett par tre veckor till samt att han kanske inte riktigt låg i rätt läge när hon satte igång och fölade. Hur fölningen gick till får vi aldrig veta. Men han hade säkert legat några timmar, han var ju torr och fin. Benen, som är extremt långa, bar honom inte. Han fick åka fyrhjuling hem han med.
Mjölka ur, nappa, mjölka ur, nappa varannan timme. Till slut blev det totalstopp i magen och då ville han inte ha en enda droppe. Microlax, klyx tarmsjölj och massor med parafinolja bakifrån och framifrån. Jag hade ju vanan inne från Svalas föl Kraftur från förra året. Jag lärde mig då att inte ge upp, fölen är starkare än man tror, även om dom inte fått i sig tillräckligt med råmjölk första dygnet. Dom föds med en otrolig reserv för att klara dylika påfrestningar. Hade jag förlitat mig på böckerna hade jag gett upp långt tidigare.
När proppen släppt och benen bar något så när, på tredje dagens morgon, då gick det fort. När han, trots sina långa ben och Svalas jättelika hängjuver, lyckades hitta spentapparna (han letade mycket högre upp till att börja med och sög på sidan av juvret) då ville han inte längre ha nappflaskan. Då var det bara äta, träna, sova, äta, träna, sova för att hinna ikapp.
På fjärde dagens morgon fick dom komma ut till flocken . Idag på femte dagen springer han lika fort som alla dom andra fölen.
DEN STORA GÅTAN. Hur kan Svala få två föl på raken med förstoppning och som överlever mot alla odds, när jag aldrig råkat ut för det tidigare och inte Svala heller. Kan åldern spela in ?? Svala är 24 år och detta föl är defenitivt hennes sista.

Ett par timmar ute på tredje dagen men matte vågade inte släppa ihop med det övriga fölgänget, som tur var fanns det andra som ville leka.

Summering: Tre stoföl och två hingstföl. Två rödblacka och två isabeller efter Thorsteinn och en svart efter Illingur.

framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.