Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt

FÖL 2011

Nummer 1Första fölet av 6 väntade kom den 22 maj. Smilla och Skrudurs. En brunskäckhingst. Skruðurs enda. Nu är Skruður kastrerad.
Förra året fölade Smilla under vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott, det blev ett stoföl som så klart fick heta Eyja. Detta år valde hon att föla medan vulkanen Grimsvötn hade sitt värsta utbrott. Eftersom det blev en hingst blir det ganska givet att han ska heta Grims (för att inte förväxlas med Grim, som fortfarande lever, 34 år gammal ).
Smilla fölade kl 20.30 på kvällen och allt gick extremt fort. Förlossningen några minuter, ytterligare fem min för fölet att resa sig och inte många minuter förrän han hittat spenen. Moderkakan kom bara minuterna efter. Sen regnade det nästan hela natten, men på morgonen var det full fart i galopp. Dom är rustade att möta alla tänkbara busväder som nyfödda, fascinerande.Nummer 2SVALA och ISAR fick en helröd hingst idag tidigt på morgonen den 30 maj. Han mår inte så bra och vi har inte så stora förhoppningar att han ska klara sig. Inatt vilar dom ut i en stor halmad box efter att vi nappat i honom en del råmjölk, han diar även själv men inte tillräckligt. Det blir till att nappa i honom em gång i timmen inatt så får vi se imorgon.


Svalas föl som vi nu döpt till Kraftur led av svår förstoppning vilket gjorde att han inte orkade äta för smärtorna. När vi insåg problemet blev det först parafinolja, sen microlax i massor men det som till sist löste upp det hela var tarmsköljen klyx som ett lavemang. Det var i sista momanget. När proppen släppte idag på f.m., blev han som en omvänd hand. Han försöker ta igen dom nästan tre förlorade dygnen med ett intensivt diande och springträning hela dan idag, riktigt jobbigt har det varit för Svala.
Känns som ett mirakel. Hoppas nu bara han inte åker på nån infektion p.g.a nedsatthet.


Nummer 3Föl nummer tre, tillika hingst nr tre föddes den 4 juli nån gång på morgontimmarna. Yrhetta och Isar kan bara ge en helröd fölunge så det var ju förutbestämt. Född lite för tidigt. Inbillar mig att det kan ha funnits en tvilling med i bilden då vi hittade två moderkakor. Den kanske blev rävmat om den var liten och döfödd. Men kanske inte för Yrhettas föl är stor och fin så han verkar inte ha behövt dela med sig.

Nummer 4 blev äntligen ett stoföl. Gnott fick en silverbrun tjej med Isar. Hon är förstföderska men klarade allt i skydd av mörkret. På kvällen verkade hon helt oberörd och på morgonen såg hon lika oberörd ut genom kikaren gick och betade med dom andra. Nästa gång jag kikade såg jag en massa små ben i full fart bredvid henne. Måsta ha fölat tidigt på natten då fölet såg ut att ha varit med ett tag.Sista fölet nummer 5 kom på morgonen den 28 juli. ISOLD var beräknad till mitten av augusti men skyndade på det hela när alla andra fölat. Att Gnott fölade dagen innan påverkade nog en del.
Den stora överraskningen var färgen. Isold svart och Isar fux, två dominanta färger. Trots detta födde hon ett SILVERSVART STOFÖL. Färgen torde komma från farmorsmor Silfra. I flocken har det ju inte gått något hingstföl från förra året heller, det blev ju bara två ston då, annars hade man kunnat misstänka en olycka.
Det omedelbara namnförslaget blev Isis summan av båda föräldrarna, men det vore kul att hitta nåt alldeles särdeles fint namn.

Fölen drygt ett halvår gamla. Den 15 jan -12
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.