Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2009-06-08 KLOCKAN 14:53

Efter att ha grubblat och funderat på hel....t med fång på hästarna på försommaren, beslöt jag mig för att en gång till läsa Strassers bok "Naturlig hästhållning".
Mina grubblerier kretsade kring varför jag själv aldrig ägt en häst med fång trots att jag ägt fler hästar än dom flesta (livsfarligt att säga så, nu står väl alla mina med fång i morgon) samt varför 17-18 åriga hästar får fång som aldrig tidigare haft det.
Det var ett par år sedan jag läste Strasser, vetrinär i Tyskland, som vigt sitt liv åt forskning på hästhovar och som inte bara tycker att skoning är ett nödvändigt ont utan ett onödigt ont.
Enligt henne beror fång och även en hel del andra åkommor på fel verkning med alldeles för höga hälar, hästar ska inte gå på högklackat.
Hovbenet får fel vinkel, strålen får inte pumpa och jobba (hjärtats hjälppump).
Hovbenets normala läge är parallell med marken. Om hovbenet är vinklat framåt på grund av för höga trakter inträffar en kronisk överbelastning av hoven.
När hästen trampar ner skall hoven vidgas och det blir en stötdåmpande effekt. När hovslagaren spikar fast skon fixeras hoven i sitt smalaste läge då hoven är upplyft och kan alltså inte vidga sig vid nedslagen.
Hästen drabbas av nedsatt cirkulation och vibrationsskador i de nedre extremiteterna, vilket dödar levande vävnad.
Således hästar som går barfota helt eller stora delar av året (vilket mina hästar gör) och rör sig över stora ytor så hoven slits normalt får inte fång.
Fång tar tid att utveckla, efter att hoven varit fastklämd av skor i många år och inte har kunnat expandera vid varje nedslag så att strålen når marken, så börjar hovbenet ändra riktning. Det gör att hovarna blir känsliga för inflammationer när tarmfloran rubbas p.g.a. foderbyten, kemikalier (vaccinationer,smärtstillande medel), giftiga växter o dyl. Alltså svar på fråga nr 2, vaför äldre hästar drabbas.
Hur man går över till barfotagång utan att hästen får ont behandlas även i boken.

Så länge jag hade verksamhet med turridning lyckades jag inte med detta. Jag var beroende av att kunna rida på hårda torra grusvägar. Stenar tränger då in i sulan istället för ner i marken, likaså vid tjälad mark utan snö.
Lättare att börja med hästar som gått barfota hela uppväxten på växlande mark, inte bara mjuk mark.
Men efter att ha läst Strassers bok igen och åter fått påvisat alla skador skon gör med ben och hovar har jag återigen blivit motiverad att försöka hålla oskott och anpassa ridningen därefter.

Boken ligger på bordet i fikarummet, för den som är intresserad. Den får inte lämna rummet !!!

AV LENA M
KOMMENTARER (4)
2009-07-19 KLOCKAN 01:35 SKREV ANKI:
Glöm inte att boots är ett bra alternativ till järnskor, särskillt easyboots alla modeller.
Strasser har mycket bra ideer men inte alla, även rätt verkade hästar kan få fång. Sjukdomen sitter inte i hovarna men symtomen visar sig där.
Lycka till!
2009-06-18 KLOCKAN 17:45 SKREV PIA ERIKSSON:
Jag lånar ett 22 årigt sto av en tjej som själv är hovslagar utbildad. Enligt henne skulle hästen ej klara att gå barfota. Hon hade varit skodd hela sitt ridbara liv. Jag lät henne gå och vila tills jag hade fått till de "rätta" formerna enligt min mening. När det var klart började vi rida henne och hon gick på och tog ut stegen hur mycket som helst, även på grus. Jag har alla mina 14 hästar barfota. Det har jag haft i ca 5-6 år. Innan det skodde jag bara för att ha något att sätta broddarna i ibland men jag frågade alltid kompisen "men varför ska man sko". Jag vet inte sa hon. Men det behövs ju inte. Hästar på lösdrift som har känsel i sina hovar håller ordning på fötterna. Jag verkar enligt strassers ideer. En gång per år blir en och annan häst öm och det är när energi/protein halterna är som högst i gräset i maj/juni skiftet. Det går fort över. Mvh Pia Eriksson en mycket nöjd barfota tjej.
Blogg/hemsida: http://www.pia-e.se
2009-06-16 KLOCKAN 22:35 SKREV PERNILLA:
Det är en mycket intressant diskussion det här med skor eller inte skor, jag som hovslagare tycker att fungerar det utan skor så är det givetvis det absolut bästa, men..att se alla dessa hästar som drar sig åt sidorna och stapplar fram med sina ryttare som själva tycker att det går jättebra att rida barfota därför att de inte har kunskap att känna att hästarna är ömma i hovarna känns inte så bra. Ser man att hästen kan ridas obehindrat i alla gångarter så är det jättebra men annars tycker jag att de skall skos. Att de skall gå i ett halvår eller ett år ömma och småhalta för att härda hovarna känns inte okej tycker jag. Jag har själv ridskola och har testat massor av gånger på våra 15 hästar att bara sko fram och att de får gå barfota i perioder men har helt gett upp, den enda som gå barfota här nu är två shettisar, där fungerar det jättebra. Det hade varit jätteskönt att slippa stå och sko alla sina egna hästar, att bara behöva verka dem, men nu har de alla skor på och de går så mycket bättre, tar för sig mer och får ett helt annat tryck i steget. Mvh Pernilla i Göteborg ( Gimsteinn och Blossi )
2009-06-11 KLOCKAN 22:21 SKREV JOANNA:
glöm inte bort att s.k "tofflor" kan vara bra i början för de lite äldre :)
SKRIV KOMMENTAR!
Kommentar:
Namn (obligatorisk):
Epost (obligatorisk, kommer ej visas på sajten):
Blogg/Hemsida:
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.