Gäverstad islandshästar NORRKÖPING SÖK PÅ GAVERSTAD.SE:
  framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt


LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
LENAS BLOGG!
2009-01-06 KLOCKAN 18:28

Himla kul med champangefrukost i stallet på nyårsaftonsmorgonen och med trettondagskorvgrillningsritt.
Kul att se så många ryttare ge sig iväg samtidigt. 14 hästar med 14 ryttare. Men väl framme på lägerplatsen var vi desto fler som tog oss dit med bilar och 4-hjuling.

Nu blev jag nästan sugen på att sitta till häst igen, istället för Land-rover. Men bara nästan, för det var ganska blåsigt och började mörkna när dom begav sig hemåt. Dessutom beslöt jag mig själv för ca tre år sedan , att jag njuter minst lika mycket av hästarna från marken, att jag redan ridit upp min kvot och att det inte är värt att gå runt som en halt höna i ett halvår för en enda ridtur. Jag har ju inte tagit itu med att lära mig damsadelridning. I och för sig har jag praktiserat det så länge på 4-hjulingen, så det kanske skulle gå.

I alla fall så tycker jag det är supertrevligt att det ordnas lite grejer. Tänk om vintern håller i sig, för nu fick vi ju äntligen vinter fast med lite väl mycket råge, och kanalen får frysa ett tag till, då blir den i princip bottenfrusen, eftersom nivån nu är så låg. DÅ KAN VI HA ISTÖLT. Några av dom första åren vi bodde här frös den till så pass att den gick att ploga med traktor. Ljudet, känslan och synen går inte att mäta med nåt annat. Det sjungande ljudet av en töltande häst på isen är helt oslagbart. Tänk då ett helt gäng. Svikten isen ger gör att hästarna töltar bättre än någonsin. Dessutom skor ju nu dom flesta med 4 broddar i varje hov, det gjorde vi förr enbart när det handlade om isritter.

Som dom flesta kanske redan vet så har jag haft mycket starka funderingar på att köpa Glymur fra Innri-Skeljabrekku. Han är 7 år. Som 4-åring fick han världens högsta gångartspoäng genom tiderna 8,67. Det står sig än. Dessutom är han silversvart med ett superlynne. Tänk vilka talangfulla unghästar man skulle ha chans att avla fram. Tänk 8,67 som 4-åring, då dom flesta hästar knappast är töltsatta.
Att tacka nej till ett sånt tillfälle är svååårt.
Nu är det så att den häst, som inte har någon svaghet nånstans, förmodligen inte är född. När det gäller Glymur så är det hans tunna ben (sener), vilket gör att han har mycket låga poäng på ben.
För min del är det inte försvarbart att då avla på just det, eftersom jag i alla år förordat att vi ska tillbaka till dom lite mer kraftfulla benen. När nu avelsdomarna är inne på den linjen, att prioritera kraftigare ben så är det ju bra.
Här ett par bilder jag tjuvat från hans hemsida, som f.ö är oerhört innehållsrik.


Avslutar med några till bilder från dagens uteritt. Förresten var jag nyss ute på min avancerade vädersajt, och det verkar som om eventuell istölt blir lagd lite på framtiden. Imorgon blir det lite kallt igen, menpå torsdag kommer lite snö och sen blir det mildare väder så långt man kan se.AV LENA M
KOMMENTARER (2)
2009-01-07 KLOCKAN 15:53 SKREV CAROLINE:
Jag förstår att det var ett svårt beslut att tacka nej till denna fina hingst. Jag håller med Eva om att det skulle vara roligt att se en nya hingst på gården. Men beslutet du har fattat tycker jag är klokt. Men vem vet... i framtiden kanske det dyker up yttligare en drömhingst med bra och starka ben...Jag håller tummarna för det!Kanske står det redan nu en blivande stjärna i unghingstflocken?!?
2009-01-07 KLOCKAN 12:19 SKREV EVA RINGQVIST:
Himla fin hingst!!Hade ju varit kul om det hade kommit en ny hingst till Gäverstad........men som sagt så håller jag med om att ben o hovar på en hingst(och sto) är högsta prioritet när man avlar!har själv fått erfara efter mitt första föl att taskiga hovar är inte kul att ha problem med redan som litet föl!Det viktigaste hos hästen är väl framförallt starka hovar och ben och ett fantastiskt lynne!!!!!Allt annat är bara bonus!!Nästa hingst jag betäcker med ska ha starka hovar och ben för att skapa lite bättre förutsättningar för fölet.Men visst vart det tomt efter Fakur.......man visste när det var vår ute för då vaknade Fakur till efter sin vinterdvala....det var vår det när alla stona stod uppradade för att träffa Gäverstads oersättliga kille.....Fakur!
SKRIV KOMMENTAR!
Kommentar:
Namn (obligatorisk):
Epost (obligatorisk, kommer ej visas på sajten):
Blogg/Hemsida:
framsidan på gården hästar till salu fotoalbum Lenas blogg kontakt
Alla texter och bilder på denna sajt är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige-licens, om inte annat anges.
Lena Mannerheim, lena@gaverstad.se
011-707 49, Gäverstad gård, 61494 Söderköping. Om gaverstad.se.